Tapas to temat ostatnich warsztatów w jakich miałam przyjemność uczestniczyć. Warsztatów pod okiem hiszpańskiego szefa kuchni Fernando del Cerro. Dziś zapraszam na moje tapas – z tym co o tej porze najlepsze… szparagami.
Tapas dzisiejsze powstało z najlepszych składników: oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia ekstra o chronionej nazwie pochodzenia „Baena” oraz szynki serrano posiadającej certyfikat Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.Zostały podane z kieliszkiem doskonałego wina o chronionej nazwie pochodzenia „Ribera del Duero”. Idealne trio na początek doskonałego wieczoru.
Składniki:
- 1 bagietka pszenna
- 10 plastrów szynki serrano
- 1/2 pęczka zielonych szparagów
- 1/2 główki czosnku
- 4 łyżki oliwy „Beana”
- sól, pieprz biały, oregano do smaku
Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Następnie kroimy w cienkie plasterki – razem w główkami. Następnie siekamy drobno czosnek i dodajemy go do szparagów. Do tak pokrojonych warzyw wlewamy oliwę, dodajemy przyprawy i odstawiamy na min. godzinę.
Po tym czasie kroimy bagietkę w kromki i smarujemy je delikatnie oliwą ( przyda się do tego pędzelek ) . Na rozgrzanej patelni podsmażamy nasze szparagi z czosnkiem. Zaś bagietkę opiekamy – najlepiej na grillu bądź patelni grillowej.
Teraz zostało nam już tylko złożenie naszego tapas. Na ciepłą, chrupiącą bagietkę układamy plastry szynki serrano, a następnie ciepłe i pachnące czosnkiem szparagi.