
Ciasto budyniowe oraz ciasto na oleju to nasze ulubione pozycje. Szybkie w wykonaniu i udają się w 99% przypadków.
Ciasto budyniowe dzisiejsze jest z dodatkiem brzoskwiń – z tęsknoty za świeżymi owocami otworzyliśmy puszkę takich w zalewie. Ale już niedługo zaczną się szaleństwa ze świeżymi owocami – mamy już w kuchni truskawki, rabarbar… powstaną z nich kolejne ciasta i nie tylko. Potrenujemy też przepisy na tarty 🙂
Ciasto budyniowe – składniki:
- 200 g masła
- 150 g cukru
- 200 g mąki + 3 łyżki
- 3 budynie śmietankowe
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 połówek brzoskwiń z puszki
Ucieramy masło (pamiętajcie, że powinno być w temperaturze pokojowej ) z cukrem. Dodajemy stopniowo po jednym jajku i dalej ucieramy . Mieszamy mąkę ( tylko 200 g – dodatkowe 3 łyżki wykorzystamy za chwilę ) z proszkiem do pieczenia i budyniami. Do miski wsypujemy partiami wymieszaną mąkę, na przemian z jogurtem. Ucieramy całość do gładkiej masy. Brzoskwinie kroimy w kostkę, obsypujemy delikatnie mąką (to te 3 dodatkowe 3 łyżki z listy składników ) . Dodajemy owoce do ciasta . Przekładamy całość do tortownicy wyłożonej papierem lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą.
Pieczemy ciasto około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Ciasto budyniowe z brzoskwiniami

uwielbiam ciasta, ale takiego jeszcze nie jadłem – muszę spróbować zrobić sobie i dzieciakom 🙂