Ciasto z rabarbarem – w sezonie musi być kilka razy. Cenimy je za tą lekką kwaśną nutę. Dziś nasza wariacja na temat naszego ulubionego najprostszego ciasta.
Ciasto z rabarbarem powstało tym razem na bazie ciasta na oleju. Jednak nie wykonaliśmy go tak jak zwykle. Tym razem wykorzystaliśmy zamiast łyżki mikser i … to był dobry pomysł. Nie było to już to nasze najłatwiejsze ciasto w świecie.Ale było równie smaczne. Spróbujcie i sami oceńcie która wersja Wam pasuje bardziej.
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szkl. cukru
- 1,5 szkl. maki
- 0,5 szkl. oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,3 kg rabarbaru
- ew. papier do pieczenia / masło i mąka / albo nic jeśli korzystacie z silikonowych form do pieczenia
Na początku obieramy rabarbar i kroimy go w plasterki. Staramy się aby nasze miały max 5 mm grubości.
Oddzielamy żółtka od białek. Następnie ucieramy żółtka z cukrem. Białka w osobnej miseczce ubijamy na sztywną pianę ( my w tym momencie zaczęliśmy pracować na dwa sprzęty kuchenne i wykorzystaliśmy tutaj naszego nowego pomocnika, o którym niedługo słów więcej powiemy ) .
Do utartej masy z żółtek dodajemy olej i miksujemy dalej. Dodajemy następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Do gładkiej masy przekładamy pokrojony rabarbar i mieszamy. Teraz już tylko delikatnie przekładamy do naszego ciasta ubitą pianę z białek i mieszamy.
Gotową masę przekładamy do tortownicy. Ciasto z rabarbarem pieczemy przez około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Gotowe wygląda obłędnie, fotka nadaje się na pinta 🙂
O tak, muszę jeszcze zrobić z rabarbarem, Twoje wygląda na pyszne i lekko wilgotne, polecam również placek z rabarbarem, truskawkami i migdałami (,kuchnia lidla,), mniam 🙂