Kruche ciasteczka…z orzechami …z wanilią…a może kakao ?
Prosty bazowy przepis…i moc możliwości jeśli chodzi o dodatki.. takie przepisy kochamy 🙂
Takie przepisy lubimy realizować z Młodym w kuchni 🙂 Z ostatniego wspólnego kucharzenia powstały takie cudne ciasteczka 😉
A jak przygotować takie kruche ciasteczka ? Bardzo prosto… że szybko nie napiszemy – wszak ciastko musi spędzić chwilę w lodówce…
Składniki:
- 150g mąki
- 50g cukru pudru
- 100g masła – zimnego
- 1 żółtko
- 20 g orzechów włoskich
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy na jednolitą masę. Robimy to w miarę szybko i sprawnie ( przy Młodym trwało to troszkę dłużej ale daliśmy radę ). Zagniecione ciasto zawijamy w folię i wsadzamy do lodówki – na około 1 godzinę.
Następnie wałkujemy ciasto – nasz placek miał około 3-4 mm grubości 😉 i wycinamy foremkami przeróżne kształty. Ułożone na blaszce, papierze czy wkładzie do pieczenia ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy kilka minut, aż się zarumienią. Zdejmujemy łopatką i podajemy wystudzone. Choć można też upiec więcej i przechowywać 😉
kruche to ja do dzisiaj uwielbiam wycinać:)
Klaudia nie tylko Ty 🙂 ale tym razem ustąpiłam pola Młodemu 😉
Fajne są takie wspólne chwile razem z dzieciakami w kuchni 🙂
Moim zdaniem najwspanialsze.. i nie przeszkadza nawet bałagan jaki potem w kuchni zostaje 😉