Ryż z jabłkami… Wspomnienie dzieciństwa… Beztroskich chwil… Nic więc dziwnego, że często gości na moim stole… Może kiedyś Młodzi również będą go wspominali… I będą przygotowywać swoim dzieciom… A może ja jako babcia zasiądę z wnukami przy miseczkach z ryżem … Oj odległa przyszłość… Więc wróćmy do teraźniejszości… Dzisiejszy ryż niby tradycyjny ale… no właśnie… lekko go zmodyfikowaliśmy…
Składniki:
- 1 torebka ugotowanego ryżu
- 4 jabłka
- 2 łyżki cukru
- 2 garście świeżych orzechów włoskich ( już wyłuskanych)
- 100 ml jogurtu naturalnego
Ryż z jabłkami w przygotowaniu jest bardzo prosty. Najwięcej czasu potrzebujemy na jabłka. Należy je obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i podsmażyć z odrobiną cukru. A potem wystarczy podać ciepły ryż z jabłkami orzechami i zimnym jogurtem…
My tym razem do podania ryżu użyliśmy… wycinarki do pączków. dzięki temu powstała nam ładna wieża z poszczególnych warstw na końcu okraszona jogurtem…
Bardzo lubię taki ryż, a ta wersja podania całkiem mi się podoba 🙂
Dla mnie ten ryż to klasyka… czasem lekko tylko jest odmieniana.. była już też w wersji zapiekanej w kokilkach 😉