
Chrupkie pieczywo – lubimy co jakiś czas zakupić. Testujemy, smakujemy, szukamy nowych smaków aż.. w pewnym momencie dochodzimy do wniosku żeby spróbować zrobić je samemu w domu.
Chrupkie pieczywo zanim zrobiliśmy to troszkę składników zmarnowaliśmy. Szukaliśmy tej idealnej proporcji między mąką a nasionami. Były już nawet próby zmodyfikowania naszego przepisu na chleb z grilla 🙂 W końcu znaleźliśmy takie proporcje które przypadły nam do gustu. I to właśnie przepisem na nasz domowy chrupiący chlebek chcemy się dziś podzielić.
Składniki:
- 100 ml płatków owsianych
- 125 ml mąki pszennej
- 50 ml ziaren słonecznika
- 50 ml pestek dyni
- 175 ml wody
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki kurkumy
W misce mieszamy mąkę z płatkami i ziarnami ( możecie użyć też ziaren sezamu, siemię lniane czy mak ) . Następnie dodajemy wodę oraz przyprawy – mieszamy dokładnie masę i odstawiamy na około 20-30 minut. Nie martwcie się jeśli mąką na początku nie wchłonie całej wody – przez ten czas składniki napęcznieją i powstanie dość zwarta, kleista masa.
Po tym czasie masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy ją dość cienko – na około 3-4 milimetry. Ja już przed pieczeniem delikatnie nacięłam zrobiłam nożem nacięcia wzdłuż których po pieczeniu łamaliśmy chlebek.
Tak przygotowane „ciasto” wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy przez około 60 minut – co kwadrans uchylając drzwiczki na kilka minut.
Po upieczeniu łamiemy chlebek na kromki i ..zjadamy z ulubionymi dodatkami.

[…] Na początek polecam domowe chrupkie pieczywo. […]