Bób w sałatce to nasz nowy pomysł na sezonowe danie. Choć i po sezonie można przygotować taką sałatkę – z dodatkiem bobu mrożonego.
Bób w sałatce bardzo dobrze komponuje się z ostrą papryczką i czosnkiem. Zresztą poza sałatką to też bardzo dobre dodatki do tego warzywa – przekonaliśmy się o tym zjadając na ciepło bób z patelni. Ale wracając do naszego bobu w sałatce – do ugotowanego dodamy dobrej jakości makaron, przyprawy i … sałatka gotowa.
Składniki:
- 1 szklanka makaronu ( przed ugotowaniem )
- 1 szklanka ugotowanego i obranego bobu
- 1 mała czerwona papryczka peperoni
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 4 łyżki ciepłej wody
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie sałatki zaczynamy od zrobienia dressingu. Suszone zioła prowansalskie zalewamy 4 łyżkami ciepłej wody i odstawiamy. W tym czasie zioła zmiękną i dodatkowo uwolnią swój aromat.
Siekamy drobno czosnek i następnie rozcieramy go z solę. Tak przygotowaną „pastę” dodajemy do przestudzonego „wywaru” z ziół. Dolewamy do całości dobrej jakości oliwę z oliwek.
Następnie siekamy drobno papryczkę peperoni ( bez pestek ). Mieszamy ją z ugotowanym makaronem, bobem oraz zrobionym wcześniej dressingiem.
Gotową sałatkę odstawiamy do lodówki – po około godzinie jest najlepsza do konsumpcji.
Nasza wersja jest pikantna, ale spokojne możecie zastąpić ostrą papryczkę świeżą i słodką czerwoną papryką.
Bardzo ciekawa propozycja:) pozdrawiam
A ja nigdy nie mogłam przekonać się do bobu, ale muszę powiedzieć, że w tej sałatce wygląda super.
Z bobem wszystko jest pychhha 🙂