Domowy Kubuś – czyli nasz ulubiony sok owocowy. Nie tylko zaspokoi pragnienie ale również zapełni brzuszki.
Domowy Kubuś najlepszy jest „na winie” – czyli robiony tak jak nasza ulubiona zupa jarzynowa. Niech Was nazwa nie zwiedzie – w naszym domowym soczku nie ma ani grama alkoholu – wszak ma to być zdrowy napój również dla dzieci.
Składniki:
- 200 g dyni
- 200 g marchewki
- 200 g jabłek
- 200 g różowego winogrona
- 100 g buraków
- 1 granat
- 1 nektarynka
Marchewki, jabłka, winogrono oraz nektarynkę dokładnie myjemy. Następnie usuwamy pestki ( to odnośnie jabłka i nektarynki ) .
Dynię należy pozbawić skórki oraz pestek. Zaś granata i buraki tylko skórki.
Następnie wszystkie warzywa i owoce kroimy na mniejsze kawałki – dostosowane rozmiarem do posiadanej sokowirówki.
I teraz najlepsza część produkcji domowego Kubusia – coś co zarówno Koneser jak i Pulpecja uwielbiają. Przystępujemy do wyciskania soku z naszych składników. I tutaj zawsze doceniamy naszą starą, poczciwą sokowirówkę – może i zajmuje trochę miejsca w szafie ale ma duży pojemnik na „odpadki” 🙂
Po kilku minutach pracy urządzenia mamy gotowy sok- pyszny, domowy Kubuś – bez dodatku słodzików, cukrów, czy też innych ulepszaczy.
Należy go przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 24 godzin ( choć u nas dzbanek jest pusty po 2-3 godzinach )
świetny pomysł :)))
Z chęcią wypróbuję! 🙂