Zupa.Zupa jarzynowa.Czyli marchewka, seler, brukselka, kalafior, pietruszka, brokuł i inne.To co jest pod ręką i co się nawinie .Stąd nazwa zupy „na winie „
Zupa jarzynowa – zwana też u mnie w domu „śmieciową” albo „na winie ” to jedno z moich ulubionych dań. Lubię ją choćby za to, że można w niej przemycić nowe smaki dzieciakom. Poznają nowe warzywa … I zawsze zupa jarzynowa może być inna… daje niesamowite pole do popisu … a co znalazło się w niej dzisiaj ?
Składniki:
- 1/2 piersi z kurczaka
- 1 duża marchewka
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 1/2 pora
- szklanka różyczek brokuła
- 1/2 szklanki brukselki
- sól
- pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy
Umyte i obrane warzywa ( marchewka, seler, pietruszka, por ) kroję w plasterki. Wkładam do garnka wraz z oczyszczoną piersią kurczaka i zalewam 2 litrami wody. Dodaję listek laurowy, ziele angielskie i kilka ziarenek pieprzu. Gotuję wywar na małym ogniu. Kiedy jest prawie gotowy wyjmuję mięso i dodaję małe brukselki i różyczki kalafiora.
Zupą podajemy z mięsem pokrojonym w paseczki, z odrobiną jogurtu naturalnego i oprószoną pieprzem świeżo zmielonym
Polecam wam również zupkę pomidorową – klik oraz lekką „ryżową ” – klik
mniam, uwielbiam taką zupę:)