Zupa pomidorowa…pomidory…rosół.. ryż…makaron…grzanki… a może inne dodatki ?
Każdy ma swój sposób na pomidorówkę… Jedni robią na przecierze… inni na soku…
Dziś zapraszamy na jeden z naszych sposobów… bo mamy ich kilka… 🙂
Zupa pomidorowa z mojego dzieciństwa to nie będzie… Jest to natomiast zupa pomidorowa moich dzieci, które nie mają nic przeciwko pływającym w zupie kawałkom warzyw czy mięska…
Składniki:
- 2 udka z kurczaka
- 1 pączek włoszczyzny
- liść laurowy
- ziele angielskie
- pieprz ziarnisty
- sól
- 500 ml przecieru pomidorowego
Na początku postępujemy tak jak w przypadku „Lekkiej zupki dla moich dzieci ” < klik > – czyli umyte mięsko, obrane i umyte warzywka wkładamy do garnka i zalewamy wodą ( u mnie jest to około 2 litrów ) … Gotujemy wszystko na małym ogniu dodając w między czasie przyprawy… Czyli na razie gotujemy wywar – zwany też rosołem… Kiedy wywar jest gotowy, obieram mięso i rozdrabniam widelcem warzywa ( zarówno marchewkę jak i seler czy pietruszkę ) … Wrzucamy mięso i warzywa do garnka i dodajemy pomidory – u nas akurat był przecier pomidorowy. I zupka gotowa. Można jeszcze doprawić do smaku solą i pieprzem… uwaga – niektórzy też odrobinę słodzą pomidorówkę 😉
A my z czym podaliśmy dziś zupę pomidorową… zarówno z ryżem jak i grzankami..a do tego zieleniną… Talerz dla Pulpecji wyglądał tak 😉
A tak prezentowała się Pulpecja podczas konsumpcji zupy .. Jest na etapie – sama i bez śliniaka… Bo przecież pralka wypierze 😛