Pomysł na udka to jedna z moich propozycji dla nietypowych gości jacy zawitali niedawno do naszej kuchni. Testowałam razem z nimi kilka produktów Winiary – miedzy innymi pomysł na soczystego kurczaka w ziołach z nutą cytryny.
Pomysł na udka, który Wam przedstawię tylko z pozoru wydaje się skomplikowany. W sumie najtrudniejszy jest pierwszy raz luzowania udek – potem idzie już z górki 🙂 I co najważniejsze w mojej kuchni – przygotowanie tych udek zajmuje dużo czasu 🙂 Bo przecież nie stoimy przy piekarniku cały czas podczas pieczenia 🙂 Możemy ten czas poświęcić na przygotowanie np. ciasta ze śliwkami.
Składniki:
- 8 udek ( wyluzowanych )
- 1/2 pęczka włoszczyzny
- Pomysł na soczystego kurczaka
- sól, pieprz
Włoszczyznę – obowiązkowo marchew, pietruszkę i seler – ścieramy na tarce. To Wy zdecydujcie czy chcecie również do farszu dodać pora, bądź cebulę. Ja poprzestałam na 3 wcześniej wymienionych warzywach. Starte warzywa solimy i pieprzymy delikatnie.
Następnie tak przygotowanym farszem wypełniamy wyluzowane udka. Nie układamy farszu do końca – zostawiamy troszkę luzu aby zakryć udko. Gotowe nafaszerowane udka posypujemy delikatnie mieszanką przypraw i przekładamy do woreczka. Zawiązujemy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około godzinę.
A teraz … zgodnie z obietnicą … czas na rozwiązanie konkursu. Tym razem upominki od Winiar otrzymują :
Lena
Beata W.
Renata
Dziewczyny proszę o przesłanie danych do wysyłki na adres gotujzrodzinka@wp.pl. Przypominam, iż na dane czekam 5 dni – czyli do 21 października 😉
Bardzo fajny pomysł ja też lubię faszerowane udka
Luzowanie udek to dla mnie wyższa szkoła jazdy 🙂 Ale chyba będę musiała się do tego przekonać, bo Twoje wyglądają bardzo zachęcająco!
od-kuchni to chyba kwestia nastawienia i .. wiary we własne siły 😉 bo czemu miało by się nie udać mi, czy Tobie skoro innym się udaje ?