CIASTO ZE ŚLIWKAMI – BEZ CUKRU !!

Ciasto ze śliwkami gości w tym roku często w naszej kuchni. To chyba przez urodzaj śliwek a brak jabłek ( tzn. jabłka są ale jakoś takie mało jabłkowe )

Ciasto dzisiejsze jest ze śliwkami ale.. brakuje w nim cukru ! Tak – to nie przypadek i dobrze słyszycie. Dziś wersja light, albo dla tych co nie lubią słodkich deserów. A że w domu mam takiego osobnika wiecie, jeśli czytaliście przepis na trufle z boczkiem. Dzisiejsze ciasto powstało podczas wizyty nietypowych gości w mojej kuchni. Ale o tym za dni kilka ( Ci co lubią nas na FB mogą się domyślać o czym piszę ) 

Składniki:

  •  200 g masła
  •  200 g mąki
  •  3 budynie śmietankowe
  •  5 łyżek jogurtu naturalnego
  •  4 jajka
  •  2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  500 g śliwek 

Ucieramy masło na białą masę.  Dodajemy stopniowo po jednym jajku. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniami. Wsypujemy stopniowo suche składniki do miski na przemian z jogurtem. Ucieramy do gładkiej masy. Na koniec dodajemy połówki śliwek. 

Pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 

 Ja piekłam w okrągłej formie o średnicy około 17 cm. 

proste caisto ze śliwkami, ciasto bez cukru light dietetyczne

Proste ciasto ze śliwkami bez dodatku cukru już gotowe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

UWAGA - Nasz blog to niezły żarłoczek. Pomóż go nam nakarmić. Będzie miał pełny brzuszek jeśli zostawisz komentarz, udostępnisz wpis w Google+ albo po prostu klikniesz lubię to :) Cokolwiek zrobisz - dziękujemy :) 

18 komentarzy to “CIASTO ZE ŚLIWKAMI – BEZ CUKRU !!”

  1. ela napisał(a):

    A próbował ktoś zamienić śliwki na inne owoce ?

  2. Małgorzata napisał(a):

    Witaj! Mam do ciebie pytanko jak ucierałaś to ciasto pałką czy mikserem?

  3. lucha napisał(a):

    Bez cukru, ale za to z kostką masła… – obrzydlistwo! I dużo roboty przy nim 😉

    • Kasia napisał(a):

      Tak z masłem – bo dobre masło nie jest złe. Jeśli nie pasuje Tobie taki przepis polecam inne – prostsze ciasta, które również znajdują się na blogu.

      • kasia 2101 napisał(a):

        dużo roboty jaja sobie robisz,chyba nie masz pojęcia o pieczeniu,bo są ciasta które naprawdę długo się robi a to 15min wyrobione 50min w piekarniku i gotowe,moje właśnie się piecze 😛

        • Kasia napisał(a):

          Kasiu ma imienniczko – jak widać 15 minut to dla niektórych zbyt długo – dlatego takim osobom polecam na prawdę ekspresowe ciasto – olejowe 😉 choć i wtedy mogą się głosy podnieść, że przecież owoce trzeba umyć i pokroić 😉 ale ja już na to nic nie poradzę

  4. Aneta napisał(a):

    użyłaś budyni małych? czyli 34 gr bo mam w domu ale jakieś większe bo ok. 60 gr 🙂

  5. gin napisał(a):

    Ja chyba jednak dałabym cukru, chociaż troszkę… Ale wygląda fantastycznie 🙂

    • Kasia napisał(a):

      jeśli zrezygnujesz z cukru podczas pieczenia a ciasto będzie jednak mało słodkie zawsze można przed podaniem „dosłodzić” je posypką z cukru pudru 😉

  6. Salvador Dali napisał(a):

    coś mi się wydaje, że cukier tutaj zbędny-są śliwki! 😀

  7. Tegan napisał(a):

    Czy użyłaś budyni niesłodzonych?

  8. Bardzo apetycznie wygląda, pozdrawiam 🙂

  9. whiness napisał(a):

    Ciekawe, ciekawe. A ciasto nie jest bezsmakowe? Lubię zdrowe wypieki, jednak troszkę bym się bała. Chociaż wygląda świetnie!

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice