Czosnek w oleju to nie tylko czosnek do mięs, past, kanapek. To również cudowny czosnkowo-ziołowy olej. Czyli robiąc jedną rzecz mamy 2 domowe produkty w naszej kuchni. Lubimy to 🙂
Czosnek w oleju odkryliśmy całkiem niedawno. Ale już podbił nasze serca i kubki smakowe. Jest w miarę prosty w przygotowaniu. Dodatkowo może mieć wiele wariantów smakowych – zależy jakich przypraw, czy ziół użyjemy do jego przygotowania.
Składniki:
- 6 główek czosnku
- 0,5 litra oleju
- gałązki rozmarynu
- garść liści laurowych
- łyżka pieprzu kolorowego
Na początku obieramy ząbki czosnku z łupinek. Tym razem troszkę bardziej się męczyliśmy – nie zgniataliśmy ząbków przed obraniem – mają one być twarde i całe.
W garnku podgrzewamy ostrożnie olej z dodatkiem rozmarynu, liści laurowych i pieprzu. Możecie dodać też inne przyprawy- zamiast rozmarynu użyty może być majeranek, czy tymianek. Do rozgrzanego oleju wrzucamy obrane ząbki czosnku. Na małym ogniu smażymy całość przez około 15 minut.
Następnie przekładamy czosnek do wyparzonych słoiczków i zalewamy olejem. Pasteryzujemy słoiczki jeszcze przez 20 minut.
Jeśli w garnku zostanie Wam olej, a nie będzie już czosnku nie przejmujcie się – zlejcie go również do słoiczka lub butelki. Ma on cudowny czosnkowo – ziołowy zapach i smak.
Tak przygotowany czosnek dodajemy do mięs, oraz… czasem smarujemy nim kanapki. Jest miękki, rozpadający się w ustach.
Super przepis, bardzo chętnie z niego skorzystam, zważywszy na cenne, sprzyjające zdrowiu właściwości czosnku. Dzięki! Pozdrawiam 🙂
Dzień dobry. Jak miło tutaj. Czytamy i zapraszam do nas.