CUKINIA W ZALEWIE

Cukinia w zalewie to kolejny nasz pomysł na to warzywo. Wszak pasztet zjemy na bieżąco, ale jak zatrzymać cukinię na zimę ?

Cukinia w zalewie jest właśnie wyjściem z tej sytuacji. W miarę szybka w przygotowaniu ( bo super szybkich przetworów chyba nie ma ). Smaczna i … idealna zarówno jako surówka do obiadu jak i dodatek do kanapek.

Składniki:

  • 1 kg cukinii
  • 0,5 kg marchewki
  • sól
  • pieprz
  • 1,5 szkl. octu
  • 1 szkl. wody
  • 1 szkl. oleju 
  • 0,5 szkl. cukru

Cukinię myjemy i obieramy ze skórki. To samo robimy z marchewką. Następnie kroimy warzywa na plasterki ( im cieńsze tym lepiej ) . Obficie solimy i pieprzymy poszatkowaną cukinię i marchewkę i odstawiamy na 10-15 minut. 

Po tym czasie zlewamy wodę, a same warzywa układamy dość luźno w wyparzonych słoikach.  Można dodać jeszcze do słoiczków po kilka ziarenek pieprzu. 

Z octu, wody, oleju i cukru robimy zalewę. Zagotowujemy całość i wrzącym płynem zalewamy słoiczki. Zakręcamy je i pasteryzujemy przez około 30 minut. 

cukinia w zalewie, przetwory

Gotowa cukinia w zalewie

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

UWAGA - Nasz blog to niezły żarłoczek. Pomóż go nam nakarmić. Będzie miał pełny brzuszek jeśli zostawisz komentarz, udostępnisz wpis w Google+ albo po prostu klikniesz lubię to :) Cokolwiek zrobisz - dziękujemy :) 

2 komentarze to “CUKINIA W ZALEWIE”

  1. Monika napisał(a):

    Taką cukinię robiła moja ciocia…Pychota.Wszędzie szukałam przepisu który oddałby choć w połowie smak zapamiętany z dzieciństwa.Ten jest idealny.Dziękuję i pozdrawiam ciepło.

  2. klaudia napisał(a):

    Wspaniały pomysł.
    Super prowadzony blog 🙂

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice