Deser lodowy jest doskonały na obecne pogody. Jest jeszcze lepszy, gdy można go szybko wykonać. I taki właśnie jest nasz dzisiejszy deser.
Deser lodowy … z porzeczkami… w wersji dla dorosłych… taka nasza granita … przy okazji przetestowaliśmy naszego pomocnika kuchennego – Ci którzy śledzą profil Gotuj z rodzinką zauważyli pewnie, że w naszym domu pojawił się blender Braun.
Składniki:
- 250-350 ml porzeczek czerwonych
- 75 ml wódki porzeczkowej
Porzeczki myjemy i obrywamy z gałązek. Obskubujemy również szypułki. Tak przygotowane owoce miksujemy. Następnie dolewamy alkohol i mieszamy całość. Możecie ew. dosłodzić odrobinę masę – ja lubię ten kwaśny, lekko cierpki posmak porzeczki.
Tak przygotowaną masę przelewamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki. Po kilku godzinach możemy podawać nasz deser.
Jeśli chcecie mieć gładką masę, to przed dolaniem alkoholu przelejcie zmiksowane porzeczki przez sito. Nam osobiście pesteczki nie przeszkadzają, wręcz nasza granita zyskała na ich pozostawieniu.
Szkoda, że już teraz dni są zimne, bo bym z chęcią zrobiła sobie taki deser.