Domowe pesto – najlepsze. Wiemy wtedy co jemy i wbrew pozorom nie jest trudne w wykonaniu. No i domowe nie musi być konieczne bazyliowe.
Domowe pesto pesto może być na przykład zrobione z jarmużu. Ostatnio te zielone cudne liście królują w naszej kuchni. I to nie tylko dzięki wysianiu nasion na wiosnę do doniczki. Znaleźliśmy na naszym rynku „źródło” tego jakże niedocenianego warzywa. Coraz częściej jarmuż możecie też spotkać w marketach. A zobaczcie jakie proste i smakowite domowe pesto można z niego wyczarować.
Składniki:
- 5-6 łodyg jarmużu
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek ziaren słonecznika
- szczypta soli
- 2 łyżki startego parmezanu
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
Na początku zacznijmy od jarmużu. Należy go umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Pozbywamy się przy tym jego twardych i grubych nerwów. Interesują nas tylko delikatne części liści.
Na suchej patelni należy uprażyć ziarna słonecznika. Pod koniec prażenia ja dodaję do nich szczyptę soli.
A teraz możemy przystąpić do ostatniej czynności – czyli połączenia wszystkich składników. W pojemniku rozdrabniacza umieszczamy porwane liście jarmużu, dodajemy uprażone ziarna słonecznika, ząbki czosnku oraz 2-3 łyżki oliwy. Miksujemy wszystko razem. Następnie dodajemy starty parmezan, jeśli jest potrzeba to resztę oliwy i chwilę miksujemy całość – tylko do połączenia składników.
I oto nasze domowe pesto z jarmużu jest gotowe.
Smaczniusie 🙂 Ja z jarmużu zazwyczaj robię chipsy lub dodaję do zupy . Pozdrawiam serdecznie.
Nigdy nie robiłam pesto z jarmużu, muszę spróbować 🙂
Pozdrawiam