DOMOWE PESTO Z JARMUŻU

Domowe pesto – najlepsze. Wiemy wtedy co jemy i wbrew pozorom nie jest trudne w wykonaniu. No i domowe nie musi być konieczne bazyliowe.

Domowe pesto pesto może być na przykład zrobione z jarmużu. Ostatnio te zielone cudne liście królują w naszej kuchni.  I to nie tylko dzięki wysianiu nasion na wiosnę do doniczki. Znaleźliśmy na naszym rynku „źródło” tego jakże niedocenianego warzywa. Coraz częściej jarmuż możecie też spotkać w marketach. A zobaczcie jakie proste i smakowite domowe pesto można z niego wyczarować.

Składniki:

  • 5-6 łodyg jarmużu
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek ziaren słonecznika
  • szczypta soli
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek

Na początku zacznijmy od jarmużu. Należy go umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Pozbywamy się przy tym jego twardych i grubych nerwów. Interesują nas tylko delikatne części liści.

Na suchej patelni należy uprażyć ziarna słonecznika. Pod koniec prażenia ja dodaję do nich szczyptę soli.

A teraz możemy przystąpić do ostatniej czynności – czyli połączenia wszystkich składników. W pojemniku rozdrabniacza umieszczamy porwane liście jarmużu, dodajemy uprażone ziarna słonecznika, ząbki czosnku oraz 2-3 łyżki oliwy.  Miksujemy wszystko razem. Następnie dodajemy starty parmezan, jeśli jest potrzeba to resztę oliwy i chwilę miksujemy całość – tylko do połączenia składników.

I oto nasze domowe pesto z jarmużu jest gotowe.

domowe pesto jarmuż

Domowe pesto z jarmużu

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

UWAGA - Nasz blog to niezły żarłoczek. Pomóż go nam nakarmić. Będzie miał pełny brzuszek jeśli zostawisz komentarz, udostępnisz wpis w Google+ albo po prostu klikniesz lubię to :) Cokolwiek zrobisz - dziękujemy :) 

Możesz zostawić komentarz, lub trackback from your own site.

2 komentarze to “DOMOWE PESTO Z JARMUŻU”

  1. Wyborne Smaki pisze:

    Smaczniusie 🙂 Ja z jarmużu zazwyczaj robię chipsy lub dodaję do zupy . Pozdrawiam serdecznie.

  2. Klaudia pisze:

    Nigdy nie robiłam pesto z jarmużu, muszę spróbować 🙂

    Pozdrawiam

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice