Powoli zbliża się Boże Narodzenie.. na naszym Wigilijnym stole jest karp, makiełki, pierogi, zupa borowikowa i inne pyszne rzeczy… takie jak kompot z suszu.
Kompot z suszu to u nas obowiązkowe „danie” na Wigilię … obowiązkowa jest też miseczka z owocami, na których gotował się kompot. Nie ma precyzyjnego przepisu na nasz kompot z suszu … Troszkę robi się go „na oko” . Ja Wam podam taki ogólny przepis, który możecie zmodyfikować ze względu na swoje preferencje smakowe…
Składniki:
- 100 g suszonych jabłek
- 100 g suszonych gruszek
- 100 g suszonych śliwek
- 100 g suszonych moreli
- 50 g suszonej żurawiny
- 50 g suszonych fig
- 2 łyżeczki skórki pomarańczowej
Wszystkie owoce wrzucamy do garnka z zalewamy 2 litrami wody. Gotujemy na wolnym ogniu, aż owoce będą miękkie. Kiedy kompot przestygnie próbujemy – i wtedy ew. dosładzamy miodem. Podajemy schłodzony.
A jakie napoje goszczą na Waszych świątecznych stołach ?