CHŁODNIK TRUSKAWKOWO-ARBUZOWY DLA DOROSŁYCH

Chłodnik to jedna z zup jakiej się obawiałam. Czy moja rodzina ją zje ? Czy zasmakuje mojej drugiej połowie ? Zaryzykowałam i … zrobiłam go w końcu 

Chłodnik dzisiejszy powstał z myślą o głowie naszej rodzinki ( ja jestem szyją, która tą głową kręci ) . Ponieważ dzieci chwilowo w domu nie było zrobiłam wersję  dla dorosłych.  Pomysł ten okazał się strzałem w 10.

 

Składniki:

  • 200 -300 ml różowego słodkiego wina
  • 250 g arbuza
  • 250 g truskawek
  • groszek ptysiowy do podania
  • ew. odrobina cukru do dosłodzenia

Wykonanie chłodnika jest mega proste i w miarę szybkie. Zaczynamy od arbuza – należy miąższ pozbawić pestek i pokroić w kostkę. Mieszamy go w garnku z umytymi i pozbawionymi szypułek truskawkami. Zalewamy owoce schłodzonym winem ( na tym etapie wlewamy 200 ml ) , zamykamy garnek i wstawiamy na minimum 30 minut do lodówki.

Po tym czasie blendujemy wszystko na jednolitą masę / płyn – tutaj macie pole do popisu i ew. można dolać resztę wina jeśli chłodnik będzie waszym zdaniem za gęsty.  Możecie też go troszkę dosłodzić .

Schłodzony chłodnik podałam tym razem z groszkiem ptysiowym, przybrany listkami mięty truskawkowej.  Smaczny, orzeźwiający i dzięki zawartości wina mający „to coś „. Teraz wiem, że chłodniki tego lata częściej na naszym stole zagoszczą 🙂 

chłodnik truskawkowy arbuzowy na winie

Chłodnik truskawkowo – arbuzowy z dodatkiem wina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

UWAGA - Nasz blog to niezły żarłoczek. Pomóż go nam nakarmić. Będzie miał pełny brzuszek jeśli zostawisz komentarz, udostępnisz wpis w Google+ albo po prostu klikniesz lubię to :) Cokolwiek zrobisz - dziękujemy :) 

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice