
Roladki z bakłażana to jedna z propozycji na letnie przystawki. Dobre zarówno na ciepło jak i na zimno. Do tego szybkie i proste w wykonaniu.
Roladki powstały pod wpływem chwili – trzeba coś w końcu zrobić z tym bakłażanem co został w lodówce 😉 jak zwykle – szybki przegląd co można dodać do potrawy i już. Szybka, smaczna i zaskakująca przekąska gotowa. już planuję jej kolejne warianty smakowe 😉
Składniki:
- 1 bakłażan
- sól
- 1 jajko
- 1/4 szkl. mleka
- 1/4 szkl. mąki
- gałązka kocanki włoskiej ( zwanej też curry )
- 150 g serka homogenizowanego naturalnego
- 5 łyżek sosu chilli
- 1 papryczka chilli czerwona
- olej do smażenia
Bakłażana myjemy. Odcinamy końcówkę i kroimy w cienkie ( ok. 2 mm grubości ) plasterki -robimy to wzdłuż bakłażana. Z jednego bakłażana otrzymujemy około 10 paseczków. Solimy każdy z nich delikatnie i odstawiamy na 15 do 30 minut.
W tym czasie robimy serowe nadzienie. Siekamy drobno świeżą papryczkę chilli ( pozbawioną pestek ). Następnie mieszamy ją z serkiem homogenizowanym oraz sosem chilli – ew. doprawiamy do smaku solą. Masę umieszczamy w lodówce.
Z gałązki kocanki usuwamy listki i drobno je siekamy. Z jajka, mleka i mąki wyrabiamy ciasto naleśnikowe, dodajemy posiekane curry, odrobinę oleju i odstawiamy. Teraz możemy posolone plastry bakłażana delikatnie wytrzeć i obtoczyć w cieście. Smażymy na rozgrzanej patelni ( ja już nie dodaję oleju na patelnię ).
Obsmażone plastry odkładamy na papierowe ręczniki, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe plastry smarujemy masą serową i zwijamy w roladki.
Można podawać zarówno ciepłe jak i zimne.

Roladki z bakłażana z ostrym serowym nadzieniem
