ROLADKI Z BAKŁAŻANA

Roladki z bakłażana to jedna z propozycji na letnie przystawki. Dobre zarówno na ciepło jak i na zimno. Do tego szybkie i proste w wykonaniu.

Roladki powstały pod wpływem chwili – trzeba coś w końcu zrobić z tym bakłażanem co został w lodówce 😉 jak zwykle – szybki przegląd co można dodać do potrawy i już. Szybka, smaczna i zaskakująca przekąska gotowa. już planuję jej kolejne warianty smakowe 😉 

 Składniki:

  • 1 bakłażan
  • sól
  • 1 jajko
  • 1/4 szkl. mleka
  • 1/4 szkl. mąki
  • gałązka kocanki włoskiej ( zwanej też curry  ) 
  • 150 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 5 łyżek sosu chilli
  • 1 papryczka chilli czerwona
  • olej do smażenia 

Bakłażana myjemy. Odcinamy końcówkę i kroimy w cienkie ( ok. 2 mm grubości )  plasterki  -robimy to wzdłuż bakłażana. Z jednego bakłażana otrzymujemy około 10 paseczków. Solimy każdy z nich delikatnie i odstawiamy na 15 do 30 minut. 

W tym czasie robimy serowe nadzienie. Siekamy drobno świeżą papryczkę chilli ( pozbawioną pestek ). Następnie mieszamy ją z serkiem homogenizowanym oraz sosem chilli – ew. doprawiamy do smaku solą.  Masę umieszczamy w lodówce. 

Z gałązki kocanki usuwamy listki i drobno je siekamy. Z jajka, mleka i mąki wyrabiamy ciasto naleśnikowe, dodajemy posiekane curry, odrobinę oleju i odstawiamy. Teraz możemy posolone plastry bakłażana delikatnie wytrzeć i obtoczyć w cieście. Smażymy na rozgrzanej patelni ( ja już nie dodaję oleju na patelnię ).

Obsmażone plastry odkładamy na papierowe ręczniki, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe plastry smarujemy masą serową i zwijamy w roladki. 

Można podawać zarówno ciepłe jak i zimne. 

roladki z bakłażana, bakłażan, winiary, sos chilli

Roladki z bakłażana z ostrym serowym nadzieniem

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

UWAGA - Nasz blog to niezły żarłoczek. Pomóż go nam nakarmić. Będzie miał pełny brzuszek jeśli zostawisz komentarz, udostępnisz wpis w Google+ albo po prostu klikniesz lubię to :) Cokolwiek zrobisz - dziękujemy :) 

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice