Arbuzowy tort widziałam na kilku zdjęciach w internecie. Nie zastanawiając się długo postanowiłam zrobić go samodzielnie. Nie czytałam przepisów – bo ja jestem wzrokowcem i zawsze staram się odtworzyć efekt końcowy 😉
Arbuzowy tort ( w mojej wersji ) nie jest skomplikowany. Chętnie w jego wykonaniu pomogą Wam mali kucharze – bo kto nie lubi używać miksera ?
Składniki:
- 1 cały arbuz ( około 1.5 kg wagi )
- 500 ml śmietany 36 %
- 5 łyżek cukru
- kakao rozpuszczalne i listki mięty do dekoracji
Na początek mała uwaga – kupcie do tego deseru arbuza jak najładniejszego, kształtnego. Dzięki temu Wasz tort będzie ładny – choć koślawy też miałby swój urok .
Arbuza obieramy dokładnie ze skóry. Ja najpierw ścięłam nożem „czubki ” a następnie odkrawałam delikatnie skórę. Należy pozbyć się całej skóry – również białej.
Tak przygotowanego arbuza schładzamy przez 2 godziny w zamrażalniku.
Po tym czasie ubijamy śmietanę z cukrem na sztywno – powstanie nam domowa, pyszna bita śmietana. W tym miejscu niejeden mały pomocnik zechce pomóc, aby potem w nagrodę wyskrobać miseczkę 😉
Smarujemy delikatnie arbuza śmietaną – nie nakładajcie zbyt grubych warstw bo może Wam spływać masa śmietanowa.
Na koniec śnieżną kulę delikatnie oprószyłam z dziećmi rozpuszczalnym kakao i udekorowałam listkami mięty.
Szybki, ale jakże efektowny deser gotowy. Idealny na letnie upały.
mam pytanie, a jaki cukier powinno sie uzyc, cukier puder czy zwykly?
Najlepszy byłby cukier puder, lub biały drobny. Choć ostatnio robiliśmy też z brązowym 🙂
Tort arbuzowy to super alternatywa dla tradycyjnego tortu. Ma mało kalorii jest pyszny i robi się go szybciutko. Polecam:)
Nie, nie jestem z Kaszub. Miód jest od Anielskich Przysmaków 😉
Ale super pomysł 🙂
Genialne! Też mam go w planach 🙂 Wygląda fantastycznie. Pozdrawiam!
jesteś kopalnią pomysłów. czegoś takiego jeszcze nie widziałam. robi wrażenie!
pozdrawiam :]