ARBUZOWY TORT NIE-TORT

Arbuzowy tort widziałam na kilku zdjęciach w internecie. Nie zastanawiając się długo postanowiłam zrobić go samodzielnie. Nie czytałam przepisów – bo ja jestem wzrokowcem i zawsze staram się odtworzyć efekt końcowy 😉

Arbuzowy tort ( w mojej wersji ) nie jest skomplikowany. Chętnie w jego wykonaniu pomogą Wam mali kucharze – bo kto nie lubi używać miksera ? 

Składniki:

  • 1 cały arbuz ( około 1.5 kg wagi ) 
  • 500 ml śmietany 36 % 
  • 5 łyżek cukru
  • kakao rozpuszczalne i listki mięty do dekoracji 

Na początek mała uwaga – kupcie do tego deseru arbuza jak najładniejszego, kształtnego. Dzięki temu Wasz tort będzie ładny – choć koślawy też miałby swój urok .

Arbuza obieramy dokładnie ze skóry. Ja najpierw ścięłam nożem „czubki ” a następnie odkrawałam delikatnie skórę.  Należy pozbyć się całej skóry – również białej. 

Tak przygotowanego arbuza schładzamy przez 2 godziny w zamrażalniku. 

Po tym czasie ubijamy śmietanę z cukrem na sztywno – powstanie nam domowa, pyszna bita śmietana. W tym miejscu niejeden mały pomocnik zechce pomóc, aby potem w nagrodę wyskrobać miseczkę 😉 

Smarujemy delikatnie arbuza śmietaną – nie nakładajcie zbyt grubych warstw bo może Wam spływać masa śmietanowa. 

Na koniec śnieżną kulę delikatnie oprószyłam z dziećmi rozpuszczalnym kakao i udekorowałam listkami mięty.

 Szybki, ale jakże efektowny deser gotowy. Idealny na letnie upały. 

Gotowy tor arbuzowy

Gotowy tor arbuzowy

tort arbuzowy, arbuz, deser

Tort arbuzowy już napoczęty

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

UWAGA - Nasz blog to niezły żarłoczek. Pomóż go nam nakarmić. Będzie miał pełny brzuszek jeśli zostawisz komentarz, udostępnisz wpis w Google+ albo po prostu klikniesz lubię to :) Cokolwiek zrobisz - dziękujemy :) 

7 komentarzy to “ARBUZOWY TORT NIE-TORT”

  1. NIeesia napisał(a):

    mam pytanie, a jaki cukier powinno sie uzyc, cukier puder czy zwykly?

  2. Gurbacka napisał(a):

    Tort arbuzowy to super alternatywa dla tradycyjnego tortu. Ma mało kalorii jest pyszny i robi się go szybciutko. Polecam:)

  3. Wiktoria B. napisał(a):

    Nie, nie jestem z Kaszub. Miód jest od Anielskich Przysmaków 😉

  4. Grażyna napisał(a):

    Ale super pomysł 🙂

  5. Dzikowiec napisał(a):

    Genialne! Też mam go w planach 🙂 Wygląda fantastycznie. Pozdrawiam!

  6. karmel-itka napisał(a):

    jesteś kopalnią pomysłów. czegoś takiego jeszcze nie widziałam. robi wrażenie!
    pozdrawiam :]

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice