KANIA…CZUBAJKA KANIA…PANIEROWANA

Kania … bardzo smaczny grzyb… przez niektóre osoby niezbierana… niedoceniana… ale moim zdaniem warta uwagi …

Kania najczęściej w moim domu przygotowywana jest na wzór… kotleta schabowego 😉 to moja ulubiona postać tego grzyba… tak przygotowaną czubajkę  zjadamy samą… bez pieczywa… bez zbędnych dodatków…  jestem ciekawa jak przygotowują ją inni… czy też tylko panierują… chętnie poznałabym nowe – nieznane mi zastosowania tego grzyba w kuchni … Zanim jednak to uczynię powiem Wam już jak ja ją przyrządzam – krok po kroku … 

W przygotowaniu kania nie jest trudna. Potrzebujemy tylko mleko, jajko, bułkę tartą i olej do smażenia.  W pierwszej kolejności  czyścimy nasze grzyby  – ponieważ spożywamy same kapelusze usuwamy trzonki ( ja delikatnie wykręcam je z kapeluszy ) … ale tutaj uwaga – zbierając grzyby w lesie wykręćcie cały trzonek z ziemi – pomoże on Wam się upewnić, że zebrany grzyb to na pewno kania. 

Oczyszczone kapelusze moczę przez kilka minut w mleku ( max. 3 minuty  – w zależności od wielkości kapelusza )  Grzyb ma być lekko namoczony, nadal jędrny. 

Następnie moczę grzyb w jajku i obtaczam w bułce tartej. Tak przygotowane kapelusze obsmażam z obu stron na patelni. A potem już tylko jemy … Najbardziej lubimy kapelusze mające około 10-15 cm średnicy… 

Kania...czubajka kania... panierowana najlepsza

Kania…czubajka kania… panierowana najlepsza

Kania...czubajka kania... panierowana najlepsza

i talerz pełen grzybków z innego ujęcia 😉 

A jeśli chcielibyście dowiedzieć się troszkę więcej o kaniach.. zobaczyć czym różni się od muchomora sromotnikowego.. i czy faktycznie tak trudno ją z nim pomylić… zapraszam do lektury u Pyzy – klik … a jeśli będziecie mieć jakieś wątpliwości… niejasności… Pyza postara się Wam pomóc…  

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

UWAGA - Nasz blog to niezły żarłoczek. Pomóż go nam nakarmić. Będzie miał pełny brzuszek jeśli zostawisz komentarz, udostępnisz wpis w Google+ albo po prostu klikniesz lubię to :) Cokolwiek zrobisz - dziękujemy :) 

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice