MAKARON NA ZIELONO – PRZEPIS NA LATO

Przepis na makaron dzisiejszy jest mega prosty. Szybki w wykonaniu i niecodzienny.

Przepis ma tylko jedną wadę, ale można i na to znaleźć sposób. Otóż ja użyłam świeżego groszku zielonego, młodego w strąkach. Wiem, że jest problem z dostępem do niego ( sama na ryneczkach nie widziałam więc mam w ogródku uprawę ). Jeśli będziecie mieli ochotę na taki makaron, a nigdzie nie znajdziecie świeżego groszku – użyjcie mrożonego.

Składniki (dla 2 osób ) :

  • 1/4 paczki makaronu pełnoziarnistego ( u nas spaghetti )
  • 1 mała, młoda cukinia
  • 1/2 zielonej papryki
  • duża garść świeżego zielonego groszku w strąkach
  • oliwa aromatyzowana papryką
  • świeże zioła do smaku ( u nas oregano )

 Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Po 8 minutach odcedzam ( nie lubię rozgotowanego, nie dodaję też do wody oliwy i makaron mój nie skleja się, nie haruję go też zimną wodą ) 

W tym czasie kroimy w drobną kostkę cukinię oraz paprykę. Strąki groszku kroimy w około centymetrowe kawałki. 

Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy paprykę, Smażymy przez kilka minut po czym dodajemy cukinię.  Kiedy warzywa będą już lekko miękkie dodajemy groszek i smażymy wszystko razem przez jakieś 3-4 minuty. Do czasu gdy warzywa będą miękkie, ale nie rozpaćkane.  

Ugotowany i odcedzony makaron wrzucam na patelnię. Dodaję świeże zioła i mieszam całość. 

I w ten oto sposób mamy gotowy obiad. 

makaron na zielono przepis zielony groszek cukinia

makaron na zielono … na widelcu 🙂

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

UWAGA - Nasz blog to niezły żarłoczek. Pomóż go nam nakarmić. Będzie miał pełny brzuszek jeśli zostawisz komentarz, udostępnisz wpis w Google+ albo po prostu klikniesz lubię to :) Cokolwiek zrobisz - dziękujemy :) 

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice