Przepis na makaron dzisiejszy jest mega prosty. Szybki w wykonaniu i niecodzienny.
Przepis ma tylko jedną wadę, ale można i na to znaleźć sposób. Otóż ja użyłam świeżego groszku zielonego, młodego w strąkach. Wiem, że jest problem z dostępem do niego ( sama na ryneczkach nie widziałam więc mam w ogródku uprawę ). Jeśli będziecie mieli ochotę na taki makaron, a nigdzie nie znajdziecie świeżego groszku – użyjcie mrożonego.
Składniki (dla 2 osób ) :
- 1/4 paczki makaronu pełnoziarnistego ( u nas spaghetti )
- 1 mała, młoda cukinia
- 1/2 zielonej papryki
- duża garść świeżego zielonego groszku w strąkach
- oliwa aromatyzowana papryką
- świeże zioła do smaku ( u nas oregano )
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Po 8 minutach odcedzam ( nie lubię rozgotowanego, nie dodaję też do wody oliwy i makaron mój nie skleja się, nie haruję go też zimną wodą )
W tym czasie kroimy w drobną kostkę cukinię oraz paprykę. Strąki groszku kroimy w około centymetrowe kawałki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy paprykę, Smażymy przez kilka minut po czym dodajemy cukinię. Kiedy warzywa będą już lekko miękkie dodajemy groszek i smażymy wszystko razem przez jakieś 3-4 minuty. Do czasu gdy warzywa będą miękkie, ale nie rozpaćkane.
Ugotowany i odcedzony makaron wrzucam na patelnię. Dodaję świeże zioła i mieszam całość.
I w ten oto sposób mamy gotowy obiad.