
Bakłażan w cieście naleśnikowym. Z odrobiną delikatnego sera. Słodkimi pomidorkami koktajlowymi. Idealna propozycja na przystawkę.
Bakłażan – również w wersji z ciastem – gościł na blogu kilka dni temu. Wtedy była wersja pikantna- pamiętacie ? Jeśli nie -to tutaj go obejrzycie ( klik ) . Nie przedłużając zbytnio – zapraszam po kolejny przepis .
Składniki:
- 1 bakłażan
- sól
- 1 jajko
- 1/4 szkl. mleka
- 1/4 szkl. mąki
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 kula sera mozzarella
- pomidory koktajlowe
- bazylia
- olej
Bakłażana myjemy. Odcinamy końcówkę i kroimy w miarę cienkie plasterki -robimy to wzdłuż bakłażana. Z jednej sztuki otrzymujemy około 10 paseczków. Solimy każdy z nich delikatnie i odstawiamy na 15 do 30 minut.
Z jajka, mleka i mąki wyrabiamy ciasto naleśnikowe, dodajemy słodką paprykę ( ilość zgodną z Waszym smakiem – nam 1/2 łyżeczki wydaje się bezpiecznym dodatkiem ) , odrobinę oleju i odstawiamy.
Teraz możemy posolone plastry bakłażana delikatnie wytrzeć i obtoczyć w cieście. Smażymy na rozgrzanej patelni ( ja już nie dodaję oleju na patelnię ).
Usmażone plastry układamy na papierowych ręcznikach, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. W tym czasie ser kroimy w plasterki. Na każdym bakłażanie układamy pokrojoną mozarellę i delikatnie zwijamy w roladki.
Gotowe bakłażanowe roladki układamy w naczyniu żaroodpornym ( możecie lekko wysmarować je olejem, ale nie jest to konieczne ). Na wierzch położyłam posiekane liście bazylii, pokrojone pomidorki koktajlowe i zapiekłam wszystko przez 25 minut w temperaturze 1810 stopni.

Gotowe bakłażany w cieście naleśnikowym

Tak jeszcze bakłażana nie jadłam, bardzo ciekawe 😉