BAKŁAŻAN W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM

Bakłażan w cieście naleśnikowym. Z odrobiną delikatnego sera. Słodkimi pomidorkami koktajlowymi. Idealna propozycja na przystawkę.

Bakłażan – również w wersji z ciastem – gościł na blogu kilka dni temu. Wtedy była wersja pikantna- pamiętacie ? Jeśli nie -to tutaj go obejrzycie ( klik ) . Nie przedłużając zbytnio – zapraszam po kolejny przepis .

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • sól
  • 1 jajko
  • 1/4 szkl. mleka
  • 1/4 szkl. mąki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 kula sera mozzarella
  • pomidory koktajlowe
  • bazylia
  • olej

Bakłażana myjemy. Odcinamy końcówkę i kroimy w miarę cienkie   plasterki  -robimy to wzdłuż bakłażana. Z jednej sztuki otrzymujemy około 10 paseczków. Solimy każdy z nich delikatnie i odstawiamy na 15 do 30 minut.

Z jajka, mleka i mąki wyrabiamy ciasto naleśnikowe, dodajemy słodką paprykę ( ilość zgodną z Waszym smakiem – nam 1/2 łyżeczki wydaje się bezpiecznym dodatkiem ) , odrobinę oleju i odstawiamy.

Teraz możemy posolone plastry bakłażana delikatnie wytrzeć i obtoczyć w cieście. Smażymy na rozgrzanej patelni ( ja już nie dodaję oleju na patelnię ).

Usmażone plastry układamy na papierowych ręcznikach, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. W tym czasie ser kroimy w plasterki. Na każdym bakłażanie układamy pokrojoną mozarellę i delikatnie zwijamy w roladki.

Gotowe bakłażanowe roladki układamy w naczyniu żaroodpornym ( możecie lekko wysmarować je olejem, ale nie jest to konieczne ). Na wierzch położyłam posiekane liście bazylii, pokrojone pomidorki koktajlowe i zapiekłam wszystko przez 25 minut w temperaturze 1810 stopni.

bakłażan w cieście naleśnikowym przepis roladki

Gotowe bakłażany w cieście naleśnikowym

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

UWAGA - Nasz blog to niezły żarłoczek. Pomóż go nam nakarmić. Będzie miał pełny brzuszek jeśli zostawisz komentarz, udostępnisz wpis w Google+ albo po prostu klikniesz lubię to :) Cokolwiek zrobisz - dziękujemy :) 

1 Komentarz to “BAKŁAŻAN W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM”

  1. Nashelly pisze:

    Tak jeszcze bakłażana nie jadłam, bardzo ciekawe 😉

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice