Ciasteczka dzisiejsze są niesamowite… takie kolorowe.. i oczywiście jak to nasze wypieki – szybkie w przygotowaniu.
Ciasteczka te pokochały moje smyki ale i dziadkom smakowały 🙂 Jak widać eksperymenty w kuchni są wskazane 🙂 Warto szukać różnych sposobów na wykorzystanie… posypki cukrowej 🙂
Składniki:
- 120 g masła
- 100 g cukru
- 160 g mąki
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 jajko
- szczypta soli
- 50 g posypki kolorowej
Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem. Do puszystej masy dodajemy jajko i miksujemy. Następnie dodajemy zmieszane razem – mąkę, sól, sodę oraz proszek budyniowy. Na koniec dodajemy posypkę i łączymy wszystko. Z masy formujemy wałek i odcinamy nożem ciasteczka.
Układamy je na blaszce w odstępach ok. 2 cm i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 12 minut ( do czasu uzyskania złotego koloru) Ciastka zostawiamy do ostygnięcia na blaszce lub papierze do pieczenia.
„Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z masłem.”
Wyborne ciasteczka 😀 na pewno zrobię je jeszcze raz 😀
Zocha fakt – mały chochlik się wkradł 😉 już poprawione 🙂 spróbuj teraz zrobić 😉 będą jeszcze lepsze 😉
Prosty przepis, a takie lubię 🙂
Rzeczywiście prościutkie, wypróbuję przepis z moimi Oszołomkami – pozdrawiam 🙂