PASTA Z WĄTRÓBKI – ŚRÓDZIEMNOMORSKA

Pasta z wątróbki dzisiejsza utrzymana jest w klimacie śródziemnomorskim – oliwki, suszone pomidory, zioła… Rewelacyjne naszym zdaniem połączenie. I do tego szybkie w wykonaniu.

Pasta z wątróbki powstała razem z pasztetem, o którym pisałam Wam kilka dni temu . Skoro wtedy była opcja „na słodko” dla równowagi zrobiłam również coś wytrawnego.  I mojej drugiej połówce bardzo spodobał się taki wariant…  Już zamówił kolejne wariacje na temat wątróbki 😉 

Składniki:

  • 200 g wątróbki indyczej
  • 100 g suszonych pomidorów w oleju i ziołach
  • 50 g zielonych oliwek
  • 50 g czarnych oliwek
  • 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • 2 łyżki majonezu – dla chętnych 

Wątróbkę myjemy, czyścimy z większych błon i żyłek , a następnie kroimy w kostkę. Siekamy również  suszone pomidory i oliwki. My akurat do tej wariacji wątróbkowej wybraliśmy oliwki drylowane, bez żadnego nadzienia. 

Na patelni rozgrzewamy olej z ziołami, w którym były suszone pomidory. Podsmażamy delikatnie wątróbkę z pomidorami i oliwkami.  Pilnujemy aby mięso było usmażone ,ale nie przesuszone. Zostawiamy całość do przestudzenia.

Ostudzoną wątróbkę z pomidorami i oliwkami miksujemy na gładką masę – możecie dodać na tym etapie majonez – wtedy pasta będzie bardziej aksamitna. 

I już gotowe – szybko, smacznie i przede wszystkim wiemy co jemy

domowa pasta z wątróbki, suszone pomidory, oliwki

Domowa pasta z wątróbki w klimacie śródziemnomorskim

Powyższy przepis zgłosiłam do konkursu Blogerchef – to już druga edycja 😉 o poprzednim półfinale i finale czytaliście na blogu 😉

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

UWAGA - Nasz blog to niezły żarłoczek. Pomóż go nam nakarmić. Będzie miał pełny brzuszek jeśli zostawisz komentarz, udostępnisz wpis w Google+ albo po prostu klikniesz lubię to :) Cokolwiek zrobisz - dziękujemy :) 

Możesz zostawić komentarz, lub trackback from your own site.

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice