PASZTET Z WĄTRÓBKI Z ŻURAWINĄ

„Pasztet” z wątróbki dzisiejszy to oczywiście nie pasztet – lecz nasza wariacja na jego temat. To połączenie pasztetu z musem lub pastą do pieczywa. Jakby go jednak nie nazwać jest.. obłędnie dobry 🙂 

Pasztet zapoczątkuje również serię na blogu – smaczne, szybkie ale… nie zawsze fotogeniczne 😉 Jako że naszło nas na domową produkcję wszelkiej maści smarowideł do pieczywa spodziewajcie się wielu inspiracji ( np. w klimacie śródziemnomorskim, czy też bezmięsnych – pieczarkowych  ) 

Składniki:

  • 200 g wątróbki indyczej
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 1 średnia cebula czerwona
  • 4 łyżki żubrówki
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Wątróbkę czyścimy z błonek i kroimy w kawałki (ja pokroiłam  w kostkę o boku mniej więcej 2 cm ) . Cebulę drobno kroimy w kosteczkę. 

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy najpierw cebulę. Gdy zacznie być miękka dodajemy wątróbkę z żurawiną. Podsmażamy kilka minut, aż mięso zetnie się z wierzchu. Następnie wlewamy na patelnię 4 łyżki żubrówki. Podsmażamy jeszcze chwilę  całość – mięso powinno nie być wysuszone ale również nie może być krwiste.  

Odstawiamy całość do ostudzenia. Następnie miksujemy za pomocą blendera na gładką masę. 

I oto mamy domowy „pasztet” z wątróbki. Szybki, smaczny i .. wiemy co jemy 🙂 

domowy pasztet z wątróbki z żurawiną

Domowy pasztet z wątróbki – mega smaczny 🙂

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

UWAGA - Nasz blog to niezły żarłoczek. Pomóż go nam nakarmić. Będzie miał pełny brzuszek jeśli zostawisz komentarz, udostępnisz wpis w Google+ albo po prostu klikniesz lubię to :) Cokolwiek zrobisz - dziękujemy :) 

Możesz zostawić komentarz, lub trackback from your own site.

2 komentarze to “PASZTET Z WĄTRÓBKI Z ŻURAWINĄ”

  1. Kasia napisał(a):

    Bernadetta my mamy teraz fazę wątróbkową 😉 już kilka past / pasztetów powstało… i mamy pomysły na kolejne 🙂

  2. bernadeta napisał(a):

    u mnie tez niedawno taka pasta byla ale w skromniejszym wydaniu.

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice