Pizza raz na jakiś czas w naszym domu być musi. Czy do na cienkim, czy na grubym cieście. Czasem z mięsem, innym razem vege.
Pizza może być też sposobem na „wyczyszczenie” lodówki 🙂 Kto nas czyta regularnie wie że my lubimy czasem dania „na winie” 🙂 I taka też jest troszkę nasza dzisiejsza pizza . Dodatkowo nie jest to pizza na cieście drożdżowym ale.. na francuskim. Taka mała odmiana.
Składniki:
- 1 op. ciasta francuskiego
- ser żółty
- ser typu oscypek – nie wędzony
- salami
- pomidorki koktajlowe żółte
- czarne oliwki
- cebula
- przecier pomidorowy
- ulubione zioła
- białko jajka i ew. sól cebulowa
Przygotowanie naszej pizzy zaczynamy od pokrojenia składników -cebulę, oliwki i salami kroimy w plastry, pomidorki w ćwiartki albo na połówki. Ser pokrójcie w plastry – jedne szersze a inne wąskie na około 1 cm.
Rozwijamy arkusz ciasta francuskiego i w odległości około 1,5 cm od brzegów układamy paseczki sera żółtego. Następnie zawijamy na nie brzegi – utworzy nam się grubszy, wypełniony serem pasek dookoła całej pizzy.
Następnie środek ciasta smarujemy przecierem pomidorowym, układamy ulubione dodatki (czyli u nas cebulka, pomidorki, oliwki i salami ) , posypujemy ziołami. Na wierzchu układamy natomiast plastry serów „na zakładkę” – poniżej zdjęcie obrazujące ten etap pracy 🙂
Przed włożeniem do rozgrzanego piekarnika smarujemy brzegi ciasta rozmąconym jajkiem i posypujemy solą cebulową. Pizzę pieczemy przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni. Moim zdaniem najlepsza jest już bez żadnego sosu 😉