SCHAB W 10 MINUT

Schab w 10 minut to chyba nasza ulubiona domowa wędlina. Szybka, smaczna do tego mocno czosnkowa 🙂

Schab w 10 minut nie do końca robi się w 10 minut ( jeśli doliczymy czas studzenia i odpoczywania). Mimo wszystko uważam, iż warto go robić. Dodatkowo można modyfikować jego smak ( niedługo podam Wam też przepis na schab w 10 minut paprykowy ) .

Składniki:

  • 1 kg schabu
  • 2 litry wody
  • 4 łyżki soli
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1 główka czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka pieprzu ziarnistego

Schab do gotowania wybieram zawsze szerszy i z małym przerostem tłuszczu ( no czasem większym, bo głowa rodziny tłuszczyk lubi ) . Jeśli nie macie ochoty na taki to po prostu należy odkroić fragmenty które Wam nie smakują. 

Do zimnej wody dodajemy majonez oraz przyprawy. Przeciskamy również przez praskę czosnek. Mieszamy zalewę ( my lekko roztrzepujemy majonez trzepaczką – to zadanie Konesera ).

Następnie do zimnej zalewy wkładamy opłukany schab.

Zagotowujemy całość i od momentu wrzenia gotujemy schab na małym ogniu przez 5 minut.Zostawiamy schab w zalewie i całość. Należy odczekać  minimum 6 godzin. 

Po tym czasie znowu zagotowujemy zalewę, 5 minut gotujemy i ponownie studzimy całość i odstawiamy na 6 godzin. 

Po tych zabiegach mamy pyszny, soczysty, domowy schab gotowany. My najczęściej gotujemy pierwszy raz wieczorem lub późnym popołudniem, następnego dnia przed pracą ponownie gotuję zalewę i w ten sposób po powrocie do domu mamy gotowe mięso. 

schab gotowany w 10 minut domowy

Gotowy schab gotowany w 10 minut 🙂

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

UWAGA - Nasz blog to niezły żarłoczek. Pomóż go nam nakarmić. Będzie miał pełny brzuszek jeśli zostawisz komentarz, udostępnisz wpis w Google+ albo po prostu klikniesz lubię to :) Cokolwiek zrobisz - dziękujemy :) 

Możesz zostawić komentarz, lub trackback from your own site.

18 komentarzy to “SCHAB W 10 MINUT”

  1. Ewelina napisał(a):

    Czy schab gotujemy pod przykryciem?

  2. basia napisał(a):

    Nie mogę używać majonezu,czy można ominąć ten składnik

  3. Ela napisał(a):

    Z pozostałej zaprawy świetny krupnik wyszedł 🙂 tylko trzeba dolać co najmniej litr wody bo za słony będzie. Nic się nie zmarnuje 😉

  4. Ewa napisał(a):

    Schabik mistrzostwo swiata. Mieciutki, soczysty, pachnacy. Dodalam gozdziki i koledre. Dziekuje.

  5. Piotr napisał(a):

    Zrobiłem . Super soczysty i aromatyczny .(garnek emaliowany)Tylko dodał bym troszeczkę więcej soli.

  6. de_bea napisał(a):

    FANTASTYCZNY!
    Zrobilam dokladnie wg przepisu.
    Troche sie wahalam, bo mam tylko garnki typu Zepter, ale ja tak nie lubie babrac sie z miesem… lenistwo i ciekawosc zwyciezyly!
    Gotowanie wieczorem i rano, zgodnie z instrukcja, i na obiad mielismy mieciutki, jeszcze cieply schabik.
    Latwo, smacznie i bez kuchennych smrodkow.
    REWELACJA!!!
    Mysle, ze wazne jest, zeby, po doprowadzeniu do wrzenia, gotowac na bardzo slabym ogniu i nie przekraczac 5 minut.
    Pozdrawiam serdecznie Kasie i wszystkim zycze smacznego!

  7. Marzka napisał(a):

    Robiłam i wyszedł niestety suchy, nieporównywalny do tego ze zdjęcia. Zastanawiam się, czy to nie wina jakości mięsa.

    • Kasia napisał(a):

      Marzka trudno mi to ocenić – mi raz też wyszedł mniej soczysty -ale nie był to przysłowiowy „wiór” A ile czasu w zalewie go trzymałaś ?

      • Marzka napisał(a):

        Zagotowałam wieczorem i do rana, rano zagotowałam i wieczorem wyjęłam.
        Gotowałam w Zepterze, on trzyma dłużej ciepło, może tu leży wina.

        • Kasia napisał(a):

          Marzka ja dziś testuję w innym garnku – zobaczymy może tutaj faktycznie jest wina … dam znać co i jak … mam nadzieję, że mimo suchości schab jest do zjedzenia i dobry w smaku

          • Marzka napisał(a):

            W smaku dobry ale raczej nie do zjedzenia, rzekłabym do przeżuwania 😉 ale cóż, ofiary muszą być 😉

          • Kasia napisał(a):

            Przykro mi z tego powodu 🙁 teraz będę myślała jaka może być przyczyna takiego stanu mięsa.. zobaczymy czy uda mi się znaleźć przyczynę …

  8. Kasiu, Robiłam już taką domową wędlinę. Trochę więcej czasu mi to zajmuje, ale domowa wędlina warta jest nawet lekkiego wysiłku. Jest wyśmienita. 🙂 Pozdrawiam, Iza

  9. martawkuchni.blog.pl napisał(a):

    przepis zapisuje i na pewno przy najbliższej okazji wykorzystam:) wygląda smakowicie:)

  10. Jasper napisał(a):

    czy po zagotowaniu mięsa i zalewy – mięso pozostawiamy do ostygnięcia w zalewie?

  11. Kuchnia u Krysi napisał(a):

    Bardzo mi się podoba Twój przepis. Jest super! Zapisuję i na pewno skorzystam. Pracy przy nim niewiele… Pozdrawiam, Krys

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice