Sałatka ziemniaczana to jedna z naszych ulubionych pozycji. Klasyczna ma tylko 3 główne składniki. Jest szybka, prosta i mega sycąca.
Sałatka ziemniaczana pasuje zarówno na lunch do pracy jak i domowe spotkanie ze znajomymi. Można też ją wykorzystać przy okazji … nauki krojenia warzyw 😉 Mój Koneser był zachwycony, że może pokroić ziemniaki 🙂 Choć i Pulpecja z ciekawością spoglądała na nóż – jednak na Nia czas jeszcze przyjdzie.
Składniki:
- 6 ugotowanych ziemniaków w mundurkach
- 3 ogórki kiszone
- 2-3 grube ( ok 0,5 cm grubości ) plastry wędliny ( ja wykorzystałam schab gotowany )
- 3 łyżki majonezu
- natka pietruszki
- sól, pieprz do smaku
Ugotowane i ostudzone ziemniaki obieramy ze skórki. Następnie kroimy je w grubą kostkę ( oj Koneser miał tutaj pole do popisu ). Ogórków nie obieramy osobiście ze skórek, ale wiemy że część z Was tak robi – więc zostawiamy Wam ten wybór. Należy je jednak pokroić również w dużą kostkę. W kawałki podobnej wielkości kroimy wędlinę.
Następnie mieszamy wszystkie składniki, dodajemy majonez ( u nas dekoracyjny Winiary ) i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem sałatkę ziemniaczaną posypujemy posiekaną grubo natką pietruszki.
Nie przejmujcie się jeśli nie macie akurat schabu gotowanego. Do tej sałatki również będzie pasowała tradycyjna szynka, czy też niezbyt tłusta kiełbasa.