PROSTE CIASTO Z DYNIĄ

Proste ciasto to nasze ulubione ciasto. To takie ciasto, którego składniki szybko się łączy ze sobą, wsadza do piekarnika i .. za godzinkę można zjeść do kawy kawałek czegoś dobrego.

Proste ciasto dzisiejsze to nasza wariacja na temat blondie z dynią Beaty z Lawendowego Domu. Wersja wspomniana jest troszkę bardziej praco – i czasochłonna od naszej. Spróbujcie w domu obie i powiedzcie co lepsze 🙂

 Składniki:

  • 300 g dyni pokrojonej w kostkę 
  • 375 g mąki
  • 100 g cukru 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 jajka
  • 125 ml oleju roślinnego
  • 125 ml mleka
  • 200 g białej czekolady
  • 200 g orzechów laskowych

Dynię wraz z orzechami laskowymi oraz połamaną czekoladą wrzuciłam do blendera i z jego pomocą lekko rozdrobniłam. Możecie do tego celu użyć noża i siekać wszystko – ja wolałam sobie ułatwić życie. 

W jednej misce wymieszaliśmy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz przyprawami – tym zajął się Koneser. 

Pulpecja natomiast miała za zadanie mieszać składniki mokre – czyli jajka, olej oraz mleko. 

Następnie połączyliśmy zawartość blendera ( czyli dynię, orzechy i czekoladę ) z mokrymi i suchymi składnikami. Tak wymieszaną masę przełozyliśmy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Teraz tylko do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i … po około 45 minutach ciasto jest gotowe. 

proste ciasto z dynią, blondie z dynią

Proste ciasto z dynią już gotowe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

UWAGA - Nasz blog to niezły żarłoczek. Pomóż go nam nakarmić. Będzie miał pełny brzuszek jeśli zostawisz komentarz, udostępnisz wpis w Google+ albo po prostu klikniesz lubię to :) Cokolwiek zrobisz - dziękujemy :) 

1 Komentarz to “PROSTE CIASTO Z DYNIĄ”

  1. Justyna pisze:

    Fajny przepis, ale brakuje mi do jakiej formy wlewamy ciasto (wymiary) oraz czy ciasto pieczemy w termoobiegu czy bez. Bardzo proszę o info.:))))) Tak to super i bardzo chętnie wypróbuje 🙂

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice