Proste ciasto to nasze ulubione ciasto. To takie ciasto, którego składniki szybko się łączy ze sobą, wsadza do piekarnika i .. za godzinkę można zjeść do kawy kawałek czegoś dobrego.
Proste ciasto dzisiejsze to nasza wariacja na temat blondie z dynią Beaty z Lawendowego Domu. Wersja wspomniana jest troszkę bardziej praco – i czasochłonna od naszej. Spróbujcie w domu obie i powiedzcie co lepsze 🙂
Składniki:
- 300 g dyni pokrojonej w kostkę
- 375 g mąki
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki przyprawy piernikowej
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 jajka
- 125 ml oleju roślinnego
- 125 ml mleka
- 200 g białej czekolady
- 200 g orzechów laskowych
Dynię wraz z orzechami laskowymi oraz połamaną czekoladą wrzuciłam do blendera i z jego pomocą lekko rozdrobniłam. Możecie do tego celu użyć noża i siekać wszystko – ja wolałam sobie ułatwić życie.
W jednej misce wymieszaliśmy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz przyprawami – tym zajął się Koneser.
Pulpecja natomiast miała za zadanie mieszać składniki mokre – czyli jajka, olej oraz mleko.
Następnie połączyliśmy zawartość blendera ( czyli dynię, orzechy i czekoladę ) z mokrymi i suchymi składnikami. Tak wymieszaną masę przełozyliśmy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Teraz tylko do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i … po około 45 minutach ciasto jest gotowe.
Fajny przepis, ale brakuje mi do jakiej formy wlewamy ciasto (wymiary) oraz czy ciasto pieczemy w termoobiegu czy bez. Bardzo proszę o info.:))))) Tak to super i bardzo chętnie wypróbuje 🙂