Szparagi to chyba jeden z hitów tej wiosny. Gdzie się nie obejrzę tam albo szparagi, albo rabarbar… Powoli zaczyna też „atakować” botwinka 😉
Szparagi dzisiejsze to efekt naszej weekendowej zabawy w kuchni. Mieliśmy w końcu chwilę czasu, żeby nacieszyć się produktami Barilla 🙂 Kto śledzi nasz fanpage zauważył, że jakiś czas temu miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kuchni włoskiej. Teraz w domowym zaciszu testujemy przepisy. Niebawem podzielimy się nowymi pomysłami – a dziś zapraszam na szybką sałatkę z dodatkiem szparagów.
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanego makaronu Casarecce
- 8 jajek przepiórczych
- pęczek zielonych szparagów
- 4 łyżki sosu szafranowego
Z całej sałatki najwięcej czasu zajmie nam gotowanie makaronu i jajek – to dlatego od nich zaczynamy przygotowanie. W czasie gdy one się będą gotowały my obcinamy główki szparagów (to tę część wykorzystamy do przygotowania sałatki ) i lekko obgotowujemy. Pamiętajcie, ze same główki są bardzo delikatne i nie należy ich długo gotować. Następnie jeśli nie mamy zapasu w lodówce, to szybko robimy sos szafranowy.
Ugotowany makaron odcedzamy, dodajemy do niego połówki jajek przepiórczych, podgotowane zielone szparagi i całość polewamy domowym sosem szafranowym.