
Sos szafranowy widziałam w jednym z programów kulinarnych. Robił go Jamie Oliver. Jestem fanką jego pomysłów na dania w 30 czy 15 minut.
Sos szafranowy tak mnie urzekł swą barwą, że postanowiłam przygotować go w domu. Wszak nie jest skomplikowany w przygotowaniu, a jakże inny i ciekawy. No i nie zapominamy o jeszcze jednej zalecie -robi się go bardzo szybko 🙂
Składniki:
- 3 ząbki czosnku
- szczypta soli
- szczypta szafranu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- łyżka soku z cytryny
W moździerzu utarliśmy czosnek wraz ze szczyptą soli. Następnie dodaliśmy szafran i ponownie utarliśmy. Teraz przyszła kolej na jogurt i majonez. Należało je wymieszać z utartymi przyprawami. Im dłużej mieszaliśmy, tym barwa sosu stawała się intensywniejsza – Koneserowi bardzo ten fragment pracy się podobał. Na sam koniec dodaliśmy łyżkę soku z cytryny – dla nas to była ilość wystarczająca ( choć Jamie radzi dodać sok z połowy cytryny – spróbujcie sami ) .
Tak przygotowany sos i zupa rybna stanowiły idealne połączenie. Używaliśmy go też jako dodatek do mięs i sałatek.

Sos szafranowy już gotowy – niestety zdjęcie nie oddaje w pełni jego ślicznej barwy

to nie sos tylko aioli
Pawle to wariacja na temat aioli – w tradycyjnym aioli nie masz dodatku jogurtu. Pozdrawiam
Wypróbuję sos na 100% 🙂
Kolorek ma świetny … i widzę jest też czosnek – to ja poproszę taki 😀