SOS SZAFRANOWY

Sos szafranowy widziałam w jednym z programów kulinarnych. Robił go Jamie Oliver. Jestem fanką jego pomysłów na dania w 30 czy 15 minut. 

Sos szafranowy tak mnie urzekł swą barwą, że postanowiłam przygotować go w domu. Wszak nie jest skomplikowany w przygotowaniu, a jakże inny i ciekawy. No i nie zapominamy o jeszcze jednej zalecie -robi się go bardzo szybko 🙂 

 

Składniki:

  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta szafranu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • łyżka soku z cytryny

W moździerzu utarliśmy czosnek wraz ze szczyptą soli. Następnie dodaliśmy szafran i ponownie utarliśmy. Teraz przyszła kolej na jogurt i majonez. Należało je wymieszać z utartymi przyprawami. Im dłużej mieszaliśmy, tym barwa sosu stawała się intensywniejsza – Koneserowi bardzo ten fragment pracy się podobał.  Na sam koniec dodaliśmy łyżkę soku z cytryny – dla nas to była ilość wystarczająca ( choć Jamie radzi dodać sok z połowy cytryny – spróbujcie sami ) . 

Tak przygotowany sos i zupa rybna stanowiły idealne połączenie. Używaliśmy go też jako dodatek do mięs i sałatek. 

sos szafranowy jamie oliver

Sos szafranowy już gotowy – niestety zdjęcie nie oddaje w pełni jego ślicznej barwy

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

UWAGA - Nasz blog to niezły żarłoczek. Pomóż go nam nakarmić. Będzie miał pełny brzuszek jeśli zostawisz komentarz, udostępnisz wpis w Google+ albo po prostu klikniesz lubię to :) Cokolwiek zrobisz - dziękujemy :) 

Możesz zostawić komentarz, lub trackback from your own site.

4 komentarze to “SOS SZAFRANOWY”

  1. pawel pisze:

    to nie sos tylko aioli

  2. Avtea pisze:

    Wypróbuję sos na 100% 🙂

  3. Marta pisze:

    Kolorek ma świetny … i widzę jest też czosnek – to ja poproszę taki 😀

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice