Dressing z awokado został podpatrzony na jednym z kulinarnych kanałów. Jego autorem był tam.. Jamie – tak ten sam, którego sos szafranowy powalił mnie na kolana 😉
Dressing z awokado postanowiłam przygotować i … spróbować odczarować nim niechęć mej rodziny do awokado 🙂 Cóż poradzę na to, że pasta do chleba to nie dla nich… A ponieważ dressing to tylko dodatek do sałatki próba miała zakończyć się sukcesem…. Czy tak było ? Zaraz się przekonacie, tylko najpierw podam Wam przepis na to cudo 🙂
Składniki:
- 1 awokado
- 3 łyżki oleju lnianego*
- 9 łyżek wody
- 3 ząbki czosnku
- sok z 1 limonki
- sól, biały pieprz do smaku
Awokado przekrawamy na pół i wydrążamy środek. Kroimy w kostkę i wrzucamy do malaksera. Dodajemy obrane ząbki czosnku, olej lniany, wodę oraz sok z limonki. Miksujemy wszystko na gładką pastę – jeśli wasz dressing będzie dla Was za gęsty dodajcie trochę wody.
Zmiksowany dressing z awokado doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ja podałam go do miksu sałat z grillowaną piersią kurczaka i pomidorkami koktajlowymi. Dzieci były zachwycone. Lekki, aksamitny dressing ( czosnkowy więc ich ulubiony smak ) … I do tego ten kolor.
* Do przygotowania powyższego dressingu użyłam Olej lniany LenVitol®
O właściwościach tego oleju poczytacie między innymi na stronie producenta – firmy Oleofarm. A moim smykom taki dressing bardzo smakował… może i pasta do kanapek z awokado w końcu im zasmakuje ?
Ciekawie wygląda i zapewne smakuje .