Sos karmelowy do doskonały dodatek np. do churros. Szybki w przygotowaniu i zaskakujący w smaku dzięki dodatkowi soli.
Sos karmelowy wbrew pozorom jest prosty w przygotowaniu. Należy tylko pilnować, żeby nie spalić cukru 😉 I na początku proponuję zacząć od małej ilości soli – sami zdecydujecie czy kolejnym razem zostawić ilość bez zmian, czy też dodać więcej.
Składniki:
- 30 dkg cukru brązowego
- 15 dkg masła
- 250 ml śmietanki 30 %
- 1 łyżeczka soli
Do małego garnuszka wsypujemy cukier i stawiamy na małym gazie – rzekłabym nawet, że na malutkim. Delikatnie mieszamy garnkiem i czekamy aż cukier się roztopi – pilnujcie żeby się nie spalił ( bo wtedy to chyba tylko jako przypalanki do % możecie go użyć 😉 . Do roztopionego cukru dodajemy pokrojone w kostkę masło oraz sól. Dalej wszystko delikatnie podgrzewamy i potrząsamy garnuszkiem żeby składniki się wymieszały. Gdy masa będzie jednolita wlewamy śmietankę i dalej powoli gotujemy – przez około 5 minut.
Gotowy sos przelewamy do naczynia i konsumujemy z dowolnymi dodatkami.