Kluseczki kładzione – jedna z lepszych propozycji dla Konesera. Pulpecja też kluseczki lubi – kopytka, leniwe, czy makaron. Dla moich dzieci wszystkie są dobre.
Kluseczki kładzione dla mnie mają jedną też jedną zaletę są mega szybkie w przygotowaniu. I można podać je na wiele sposobów. Dzisiejsze są waniliowe. A podaliśmy je z sosem malinowym ( przepis tutaj )
Składniki ( dla moich 2 maluchów ) :
- 1 jajko
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżka śmietany
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka cukru z wanilią
Przygotowanie kluseczek warto zacząć od wstawienia wody w garnku. Lekko osoloną wodę doprowadzamy do wrzenia .
W kubeczku lub miseczce rozbijamy jajko, dodajemy do niego śmietanę i wodę – mieszamy wszystkie składniki. Następnie dodajemy mąkę i cukier. Mieszamy raz jeszcze wszystko na w miarę gładką i gęstą masę.
Teraz przystępujemy do gotowania – czystą łyżkę lub łyżeczkę ( w zależności jak duże chcemy kluseczki) zanurzamy w gorącej wodzie. Następnie nabieramy nią porcję ciasta i wkładamy do wody – nie zrzucamy do wody, tylko zanurzamy w gorącej wodzie. Szybko kładziemy w ten sposób wszystkie kluseczki.
Gotujemy przez 3-4 minuty od czasu ich wypłynięcia. Odcedzamy i podajemy z ulubionymi dodatkami.