Leniwe… kluski leniwe. Jedno z ulubionych dań Konesera. Uwielbiane też przeze mnie – bo jest szybki, można je fajnie modyfikować.
Leniwe dzisiejsze to taka zdrowsza wersja tradycyjnych klusek. To jeden ze sposobów na przemycenie do diety dzieci mąki pełnoziarnistej.
Składniki:
- 250 g sera białego
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- garść suszonej żurawiny
Ser biały kruszymy w misce widelcem. Dodajemy do niego jajko i stopniowo wsypujemy mąkę. Mieszamy wszystkie składniki ciasta. Na koniec wsypujemy pokrojoną żurawinę.
Gotowe ciasto dzielimy na porcje. Z każdej robimy cienki wałek, który kroimy następnie na kawałki o długości około 2 cm. Takie leniwe kluseczki wrzucamy do osolonej wrzącej wody i gotujemy od momentu ich wypłynięcia przez 4 minuty.
Następnie odcedzamy kluseczki i ostawiamy na chwilkę, żeby lekko przestygły. Podaję dzieciom ciepłe ale nie gorące. Ten czas można poświęcić na przygotowanie dodatku do naszego obiadu. Tym razem moje leniwe podałam z prażonymi jabłkami, które zostały posłodzone miodem zamiast cukrem.
u nas zawsze robiło się na słodko . ew słodko-kwaśne (jeśli był dobrze ukwaszony ser).. ale myślę że można by kiedyś spróbować np dodać cebulkę 🙂
Czy leniwe zawsze muszą być na słodko??
Nooo to to są wypasione leniwe 🙂
Polecam..samemu też można… to jakieś 15 minut pracy 🙂
No i teraz muszę powiedzieć mamie żeby mi takie coś zrobiła!!!