Zanim ogłoszę wyniki konkursu z marką Winiary, zapraszam na przepis – dziś zupa ogórkowa. To kolejna po „ryżówce” zupa, którą moje szkraby mogą jeść non stop.
Zupa ogórkowa gotowana jest więc u nas często. Często też z nią eksperymentujemy. Jednak dziś tradycyjna wersja. Bez udziwnień i innych dodatków.
Składniki:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 1 mały por ( biała część )
- 1 plaster schabu
- 4 duże ogórki kiszone
- 4 ziemniaki
- liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz
Zupa ogórkowa nie jest trudna w przygotowaniu – pamiętać należy tylko o jednym – gotujemy ziemniaki albo w osobnym garnuszku, albo dodajemy ogórki do zupy, jak ziemniaki będą już miękkie. Ja wybieram zawsze wariant numer 1 🙂
Ale zacznijmy od początku – włoszczyznę obieram i kroję w plasterki. Jeśli Wasze dzieci nie lubią pływających warzyw lub Wy sami ich nie jadacie to zostawcie warzywa w całości i potem je wyjmijcie. Ja jednak uczę moje dzieci, że zupkę je się ze wszystkim – z selerem też 😉 Do warzyw dodaję schab ( moim zdaniem ogórkowa na kawałku schabu jest najlepsza – na kurczaku jest zbyt delikatna ), liść laurowy, ziele i kilka ziarenek pieprzu. Zalewam wszystko wodą i gotuję wywar.
W tak zwanym między czasie – obieram ziemniaki, kroję w kosteczkę i gotuję w małym garnuszku. Jeszcze muszę zetrzeć ogórki na tarce – wybieram tą z grubymi oczkami. Dodatkowo trę ogórki razem ze skórką. Dla mniejszych dzieci polecam na początku obierać ogórki ze skóry.
Kiedy wywar jest już ugotowany, dodaję do niego miękkie ziemniaki i przetarte ogórki. Gotuję całość jeszcze kilka minut i dopiero na tym etapie ew. dodaję sól. Czasem ogórki są na tyle słone, iż nie ma takiej potrzeby.
A potem zjadamy z Młodymi 🙂