Konkurs – to coś co Tygryski lubią. Wiem, że i wśród moich czytelników są osoby chętne do tego typu zabaw. Zapraszam więc na kolejną zabawę 🙂
Konkurs tym razem sponsoruje nam producent makaronów Malma. Do wygrania paczka znakomitych makaronów – na zdjęciu tylko jej mały fragment. Jak zwykle też postaram się, żeby zadanie konkursowe było miłe i przyjemne. Nie będzie karteczek… nie będzie specjalnych wymagań co do zdjęć . Zresztą zdjęcia nie będą obowiązkowe. Ale nie przedłużając już zbytnio zapraszam po szczegóły konkursu i regulamin.
Jako że za chwilę mamy Dzień Mamy, a potem Dzień Dziecka to zadanie konkursowe będzie zawiązywało do tych dat. W komentarzu do tego wpisu proszę Was, abyście napisali …
swoją propozycję potraw z użyciem makaronu – albo dla Waszej Mamy, albo ukochanej Pociechy.
Zaznaczcie tylko dla kogo to ma być danie. A to dlatego, że Sponsor ufundował nam dwa zestawy – wobec tego jedna nagroda powędruje dla osoby, której danie dla mamy mnie urzeknie, a kolejna do tej, która podbije serca mych dzieci. Dodatkowe punkty otrzymają potrawy, które będą nawiązywały do włoskiego klimatu. Czas na umieszczenie odpowiedzi macie do 1 czerwca. Jeśli ktoś ma ochotę może zdjęcie przesłać na gotujzrodzinka@wp.pl – umieszczę je wtedy na profilu na Facebook.
A oto i regulamin konkursu :
- Czas trwania konkursu: 24.05 – 01.06.2014
- Organizatorem konkursu jestem ja – Kasia, autorka bloga Gotuj z rodzinką
- Zadanie konkursowe polega na przedstawieniu przepisu na potrawę z użyciem makaronu: dla Mamy albo dla dziecka 😉
- Nagrody sponsoruje producent makaronu Malma .
- Nagrodami w konkursie są dwa zestawy składające się z 12 opakowań makaronu Malma.
- Ogłoszenie wyników nastąpi do dnia 03.06.2014
- Na adres laureata będę czekała do 06.06.2014
Makaron dla mamy
Składniki: 400 g makaronu typu nitki, 2 łyżki oliwy z oliwek, 3 ząbki czosnku,4 łyżki wytrawnego białego wina, 250 g pomidorków koktajlowych, pokrojonych na ćwiartki,300g świeżych bądż mrożonych owoców morza,
3 łyżki śmietanki, 25 g świeżej natki pietruszki.
Wykonanie:
Makaron ugotować al ente. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać zmiażdżony czosnek, pomidory i wlać wino. Dodać owoce morza, Dusić około 5 minut, aż pomidory będą miękkie.Wlać śmietankę, posolić i popieprzyć.Makaron przełożyć do miski, polać powstałym sosem z patelni i posypać natką pietruszki.
Dla mojej mamy zrobiłabym szybki, prosty i smaczny makaron z suszonymi pomidorami, czosnkiem, szpinakiem i pokruszonym serem kozim. Suszone pomidory idealnie pasują do makaronu a wraz ze szpinakiem są udanym połączeniem i gwarantują dobry smak dania. Potrzebujemy ugotowany al dente makaron Malma Penne Rigate, świeży szpinak, suszone pomidory w oleju i dobrej jakości ser kozi. Na maśle podsmażamy bardzo szybko drobno pokrojony czosnek i dodajemy świeży szpinak. Całość krótko dusimy i dodajemy grubo pokrojone suszone pomidory w oleju. Jeszcze raz chwilkę gotujemy i łączymy z makaronem. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem do smaku i podajemy. Na talerzu makaron posypujemy pokruszonym lub drobno pokrojonym serem kozim (zdjęcie dania wysyłam na maila)
Dla mojej mamy przygotowałabym również smaczną, kolorową, bardzo zdrową i akurat „na czasie” sałatkę makaronową:
Potrzebujemy:
– 1 opakowanie makaronu Malma Penne Rigate
– 1 czerwoną cebulę
– opakowanie świeżej rukoli
– truskawki i winogrona
Domowy sos winegret:
– 10 łyżek oliwy z oliwek
– 6 łyżek octu balsamicznego białego
– sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz
Makaron ugotować al dente i przełożyć do dużej, najlepiej szklanej (wygląda bardzo efektownie) miski. Do chłodnego makaronu dodać umytą i osuszoną rukolę i pokrojoną w pióra czerwoną cebulę. Truskawki i winogrona umyć, przekroić na połówki i dodać do makaronu. Wszystkie składniki sosu wymieszać i polać nim makaron. Sałatkę krótko i szybko wymieszać i podawać.
Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania:)
Pozdrawiam
Aneta
Przepis dla dzieci ,,Makaron z serem białym oraz sosem czekoladowym”
Składniki:
– 250 g makaron w ulubionym kształcie
– 200 g sera białego
– 2 łyżki cukru lub cukru wanilinowego
– 2 łyżki masła
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Ser biały kruszymy w dłoniach. Masło topimy na patelni, dodajemy cukier, aby się rozpuścił oraz ser, podsmażamy, aż ser lekko zmięknie. Makaron posypujemy serem.
Sos czekoladowy:
– 2 żółtka
– 1 szklanka mleka
– 20 g kakao
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 1 łyżka cukru
Połowę mleka zagrzać z kakao, resztę mleka połączyć z mąką ziemniaczaną, razem zagotować. Mieszając dodać, roztarte żółtka z cukrem.
Tak przygotowanym sosem, polać makaron.
Dla mojej Mamusi – pyszna i zdrowa sałatka makaronowa w mig gotowa 🙂
Składniki:
makaron (ja użyłam kolanka ozdobne)
czarne oliwki,
pomidorki koktajlowe,
por pokrojony,
majonez,
sól,
pieprz.
Makaron gotujemy, składniki kroimy o i nic więcej się nie martwimy. Wszystko do miski wrzucamy, zgodnie z gustami solą i pieprzem oraz majonezem doprawiamy. Mamie na talerzyku podajemy, nie zastanawiamy się zbyt długo i pałaszujemy 🙂
MAMAMAkaron z łososiem, mozzarellą i oliwkami
czyli ulubiony obiad mojej mamy (i mój!)
Jeśli w jakiejś potrawie pojawia się połączenie mozzarelli, łososia wędzonego, oliwek i czosnku, to jest niemal pewne, że tę potrawę pokochają dwie osoby w mojej rodzinie – MAMA I JA. 😀
W końcu – przez żołądek do serca, czyż nie? 😉
Składniki:
300 g makaronu (rurki)
100 g łososia wędzonego
100 g oliwek (odsączonych z zalewy)
1 opakowanie sera mozzarella (kulki odsączone z zalewy)
kilka plastrów żółtego sera
2 łyżki sosu czosnkowego lub śmietany
przyprawy: pieprz, sól, bazylia, pietruszka, lubczyk
odrobina masła do natłuszczenia formy
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente w osolonej lekko wodzie.
Naczynie żaroodporne smarujemy lekko masłem. Makaron odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Połowę makaronu wykładamy do naczynia żaroodpornego, na tę warstwę wykładamy podzielonego na małe kawałki łososia i pokrojone drobno oliwki. Doprawiamy.
Wykładamy do naczynia resztę makaronu.
Sery rwiemy na małe kawałki, mieszamy z sosem czosnkowym i przyprawami, a następnie wykładamy na makaron.
Zapiekamy 10-15 minut, aż makaron zacznie się przyrumieniać. W trakcie zapiekania (z włączonym termoobiegiem na zmianę z grillem) możemy lekko przemieszać potrawę.
Podajemy z miłością – mamie i wszystkim okolicznym głodomorom! 🙂
Smacznego! 🙂
P.S. Wysyłam zdjęcie. 🙂
Ja chciałabym przedstawić bardzo prosty przepis mojego syna ( 14 lat). Ugotowany makaron np. kokardki, podsmażamy na odrobinie oleju na patelni. Na drugiej smażymy jajka sadzone posypane szczypiorkiem i wegetą.Bardzo szybkie, smaczne i proste do zrobienia. Makaron może być z poprzedniego dnia, który został np:od zupy pomidorowej. Potrawa może być i dla dziecka i dla osoby dorosłej.Pozdrawiam Kate
Lasagne z owocami.
W dwóch wersjach: dla mamy z owocami morza. Chciałam się jednak podzielić drugą wersją, dla dzieci. W związku z sezonem na truskawki będzie to lasagne z truskawkami.
Składniki:
– opakowanie makaronu lasagne Malma,
– 1 kg. truskawek
– cukier waniliowy
– 2 jajka
– 200 ml słodkiej śmietanki
Przygotowanie:
Makaron zanurzyć w osolonym wrzątku na ok. 3 min. i wyłożyć nimi uprzednio wysmarowane tłuszczem naczynie żaroodporne. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki, a do śmietankę zmiksować z jajkami i cukrem pudrem. Nakładać warstwami: makaron, truskawki i sos śmietankowy.
Piec w temp. 180 st. C przez około 20 min.
Rewelacyjnie sprawdza się jako danie główne lub deser.
A ja przedstawię przepis trochę w nowej odsłonie:
Dla mamy – ukochanej
Dla mamy – karmiącej
I dla dziecka – powyżej roku
Makaron typu rurki gotujemy według przepisu zawartego na opakowaniu. Na patelni, na niewielkiej ilości oliwy, chwilę podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i ząbek czosnku. Dodajemy brokuła – chwilę smażymy, dodajemy szklankę wody i całość gotujemy aż zmięknie. Powstały sos blenderujemy – kilka łyżek sosu odstawiamy na bok, resztę doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie dodajemy odrobinę śmietany (nie trzeba dodawać mąki). Sosem zalewamy makaron i dodajemy wędzonego łososia. Dodatkowo możemy dodać kiełki brokuła (wzmacnia smak). Odstawiony, nieprzyprawiony sosik jest idealny dla dziecka. A dla mamusi – przepyszny i zdrowy obiad 🙂
Włoski klimat w tym obiedzie mamy,
bo wędzonego łososia podziwiamy.
Charakterystyczny makaron i brokuły,
każdy smakosz na nie czuły.
Więc docencie me starania.
Życzę smacznego próbowania.
I jeszcze jedna propozycja dla mojej pociechy, którą jest Janusz – pies. Niestety nie mam dzieci 😉
Janek uwielbia makaron – malutkie muszelki z pomidorami, małżami, cebulką, czosnkiem a wszystko zapiekane w kokilce pod kołderką z sera pleśniowego. PYCHA!!! 🙂
poniżej fota tego dania:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=622575074478869&set=pb.415371195199259.-2207520000.1401373223.&type=3&theater
dzięki, pozdrawiam
Kaśka
Witam,
Bardzo fajny konkurs więc chetnie wezmę w nim udział, szczególnie iż uwielbiam makarony.
Mama mia!!! 🙂
Ja gotuję dla mamy spaghetti z mnóstwem ilości czosnku, oliwy, prosciutto, szuonych pomidorów i bazylii. Proste a mega pyszne. Poniżej link do foty
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=626510324085344&set=pb.415371195199259.-2207520000.1401373223.&type=3&theater
pozdrawiam i dziękuję
Kaśka
Oto moja propozycja 🙂 Danie jest dobre zarówno dla dziecka, jak i mamy!
https://scontent-a-cdg.xx.fbcdn.net/hphotos-ash2/t1.0-9/64059_10201630065699843_275465055_n.jpg
30-40 dag mięsa z udka indyka (pokrojonego w kawałki) podsmażyć na oliwie, posiekanej cebuli i ząbku czosnku, dolać szklankę bulionu, małą śmietanę (ja użyłam 18%) i posiekany pęczek koperku. Doprawić solą, pieprzem i łyżką czerwonej papryki i poddusić około 15 minut. Można dodać jeszcze 2 łyżki mąki i poddusić kolejne 3 minuty. Szybko, łatwo i pysznie!
Pizza makaronowa – dla mojej mamy: proste smaki, które najbardziej ją cieszą 🙂
Składniki na sos pomidorowy:
1 puszka pomidorów krojonych
szczypta oregano
sól, pieprz
W garnku zagotować pomidory, dodać oregano, ewentualnie doprawić solą i pieprzem do smaku. (Można też dodać chili lub inną ostrzejszą przyprawę.) Gotować całość przez 10 minut na małym ogniu. Zmiksować na gładki sos.
—
Składniki na spód:
400g makaronu spaghetti
4 jajka
1 płaska łyżka suszonego oregano
sól, pieprz
1 łyżka oleju
—-
Dodatki:
1 papryka
1 czerwona cebula
250g podsmażonych pieczarek
1 ugotowany brokuł podzielony na różyczki
pół puszki kukurydzy
tarty żółty ser
świeże zioła
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente. Odcedzić i osuszyć na czystej ściereczce. Następnie rozbełtać jajka, dodać oregano, szczyptę soli i pieprzu, włożyć makaron i wszystko dokładnie wymieszać.
Rozgrzać łyżkę oleju na patelni, włożyć połowę makaronu, wyrównać i smażyć do ścięcia się spodu. Środek wierzchu polać sosem pomidorowym. Ułożyć dodatki i posypać tartym serem.
Wstawić pizzę do piekarnika na kilka minut, aby podpiec wierzch. Po tym czasie posypać świeżymi ziołami, np. bazylią bądź natką pietruszki. Smacznego 🙂
Ja dla swojej mamy chętnie przygotowałabym Spaghetti z krewetkami 🙂 Mama lubi makarony i nowe smaki, które ja z chęcią dla niej gotuje 🙂 Cieszy ją wszystko co nowe, a właśnie w tym daniu pierwszy raz jadła krewetki 🙂
Spaghetti z krewetkami
Składniki:
250 g krewetek (np. mrożonych)
450 g pomidorków koktajlowych
1/2 opakowania makaronu spaghetti Malma
100 ml białego wina
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
garść świeżych listków bazylii
1 łyżeczka masła
1 łyżka oliwy czosnkowej
Wykonanie:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Krewetki rozmrozić w letniej wodzie.
Na patelni rozgrzać oliwę z masłem, podsmażyć drobno posiekany czosnek, dodać krewetki, chwilę smażyć, a następnie dodać pokrojone w kostkę pomidorki koktajlowe. Po kilku minutach wszystko podlać winem i podgrzewać, aż trochę odparuje.
Bazylię drobno posiekać i dodać do krewetek, wymieszać i doprawić do smaku. Na koniec dodać ugotowany makaron i wszystko wymieszać, jeszcze chwilę podgrzewając na małym ogniu, by smaki się połączyły.
Danie dla mojej mamy – makaron penne ze szpinakiem
Składniki:
-makaron penne
-szpinak
-żółty ser w kostce
-śmietana 12%
-czosnek granulowany
-pieprz
-sól
Przygotowanie:
W osolonej wodzie gotujemy makaron penne aż będzie al dente. Na maśle podsmażamy szpinak, przyprawiamy szczyptą soli oraz spora ilością pieprzu i czosnku ( do smaku ). Do śmietany dodajemy pieprz i czosnek tak aby powstał sos czosnkowy, ser ścieramy na tartce. Po podsmażeniu sie szpinaku wsypujemy do niego ugotowany makaron, wlewamy sos czosnkowy oraz wsypujemy ser. Wszystko chwile podsmażamy aż ser się rozpuści. Gotowe. Zajadamy się ze smakiem 🙂
Produkty:
– makaron rurki
– brokuł (500 g)
– 250 g piersi z kurczaka (filet)
– 3 ząbki czosnku
– 2 łyżki śmietany
– 50 g żółtego sera
– oliwa z oliwek
– przyprawa do kurczaka, sól, pieprz
Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Różyczki brokułu gotujemy w lekko osolonej wodzie około 15 minut od chwili wrzenia. Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy z oliwek. Ugotowany i odcedzony brokuł dodajemy na patelnie do kurczaka i smażymy razem. Do tego dokładamy rozdrobniony czosnek i śmietanę. Smażymy około 6 minut. Wszystko dodajemy do makaronu i posypujemy startym serem.
Danie dla mamy- Makaronowa wyspa 😉
danie dla mojej Mamy – Sałatka makaronowa na owocowo
Składniki:
– Opakowanie ugotowanego, odsączonego i zblanszowanego makaronu Malma Conchiglie Rigate (Muszelki)
– 1 podwójny filet z kurczaka
– 2 szklanki pokrojonych w plasterki świeżych truskawek
– 2 szklanki połówek pozbawionych nasion czerwonych winogron
– 2 szklanki pokrojonego w kostkę melona
– 1 posiekana drobno czerwona cebulka
– 1 łyżka stołowa drobno posiekanych liści mięty
– 3/4 szklanki majonezu
– pieprz ziarnisty
– połowa cytryny
Kurczaka gotujemy w kostce rosołowej, aż zmięknie, studzimy, kroimy w kosteczkę, wrzucamy do większej miski, dodajemy makaron, cebulkę, winogrona, truskawki, melona i mięte. Do małej miseczki wlewamy majonez, dodajemy wyciśnięty z cytryny sok, pieprz natomiast zawijamy w ściereczkę i rozbijamy drobno tłuczkiem, dodajemy do majonezu. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy i łączymy z pozostałymi składnikami.
Fajny konkurs, postaram się w tym tygodniu coś wymyślić fajnego 🙂