TORCIK KANAPKOWY

Torcik kanapkowy to jedna z naszych propozycji na nadchodzący Dzień Dziecka. Jest szybki w wykonaniu i spodoba się nie tylko milusińskim.

Torcik kanapkowy dzisiejszy powstał przy pomocy moich dzieci – wybaczcie więc pewne niedociągnięcia. Jeśli zdecydujecie się go przyrządzić pamiętajcie, że również boki możecie posmarować ciekawą pastą. Ja z tego zrezygnowałam – moje dzieci nie mają aż takiej wprawy w smarowaniu .

Składniki:

  • 1 chleb tostowy
  • 1 makrela wędzona
  • 1 i 1/2  pęczka koperku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 średnia cebula
  • majonez
  • 1/2 pęczka rzodkiewek pokrojonych w cienkie plasterki
  • szczypta kurkumy
  • do smaku sól, pieprz biały

Do przygotowania naszego tortu kanapkowego potrzebować będziemy 3 masy – pasty. Ich przygotowanie jest dosyć proste.

Pasta pierwsza – rybna. Obieramy makrelę z ości i skóry. Wrzucamy do pojemnika blendera, dodajemy pęczek koperku oraz 2 łyżki majonezu. Mieszamy wszystko na gładką masę i doprawiamy do smaku pieprzem i ew. solą.

Kolejna masa to pasta jajeczna. Znowu niezastąpiony okaże się blender.Aby ją przygotować w pojemniku umieszczamy posiekane jajka na twardo. obraną cebulę oraz dodajemy łyżkę majonezu i szczyptę kurkumy.

Ostatnia masa to część ziołowa. Mocno ziołowa. Pozostałą część ( 1/2 pęczka koperku ) siekamy drobno z połową pęczka natki pietruszki i szczypiorku. Do posiekanej zieleniny dodajemy około 4 łyżek majonezu i doprawiamy delikatnie pieprzem i solą.

Teraz pozostało nam już tylko złożenie naszych torcików. Chleb tostowy możemy wykorzystać w postaci całej kromki, ale możemy również za pomocą foremek wyciąć z niego np. okrągłe blaty. 

Na talerzu układamy pierwszą kromkę chleba, smarujemy ją masą rybną, kolejna kromka posmarowana masą jajeczną i znowu kromka chleba. Całość smarujemy na wierzchu masą ziołową i układamy dekoracyjnie plasterki rzodkiewki. 

torcik tort kanapkowy

Gotowy torcik kanapkowy złożony przez moje urwisy

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

UWAGA - Nasz blog to niezły żarłoczek. Pomóż go nam nakarmić. Będzie miał pełny brzuszek jeśli zostawisz komentarz, udostępnisz wpis w Google+ albo po prostu klikniesz lubię to :) Cokolwiek zrobisz - dziękujemy :) 

Możesz zostawić komentarz, lub trackback from your own site.

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice