Torcik kanapkowy to jedna z naszych propozycji na nadchodzący Dzień Dziecka. Jest szybki w wykonaniu i spodoba się nie tylko milusińskim.
Torcik kanapkowy dzisiejszy powstał przy pomocy moich dzieci – wybaczcie więc pewne niedociągnięcia. Jeśli zdecydujecie się go przyrządzić pamiętajcie, że również boki możecie posmarować ciekawą pastą. Ja z tego zrezygnowałam – moje dzieci nie mają aż takiej wprawy w smarowaniu .
Składniki:
- 1 chleb tostowy
- 1 makrela wędzona
- 1 i 1/2 pęczka koperku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 średnia cebula
- majonez
- 1/2 pęczka rzodkiewek pokrojonych w cienkie plasterki
- szczypta kurkumy
- do smaku sól, pieprz biały
Do przygotowania naszego tortu kanapkowego potrzebować będziemy 3 masy – pasty. Ich przygotowanie jest dosyć proste.
Pasta pierwsza – rybna. Obieramy makrelę z ości i skóry. Wrzucamy do pojemnika blendera, dodajemy pęczek koperku oraz 2 łyżki majonezu. Mieszamy wszystko na gładką masę i doprawiamy do smaku pieprzem i ew. solą.
Kolejna masa to pasta jajeczna. Znowu niezastąpiony okaże się blender.Aby ją przygotować w pojemniku umieszczamy posiekane jajka na twardo. obraną cebulę oraz dodajemy łyżkę majonezu i szczyptę kurkumy.
Ostatnia masa to część ziołowa. Mocno ziołowa. Pozostałą część ( 1/2 pęczka koperku ) siekamy drobno z połową pęczka natki pietruszki i szczypiorku. Do posiekanej zieleniny dodajemy około 4 łyżek majonezu i doprawiamy delikatnie pieprzem i solą.
Teraz pozostało nam już tylko złożenie naszych torcików. Chleb tostowy możemy wykorzystać w postaci całej kromki, ale możemy również za pomocą foremek wyciąć z niego np. okrągłe blaty.
Na talerzu układamy pierwszą kromkę chleba, smarujemy ją masą rybną, kolejna kromka posmarowana masą jajeczną i znowu kromka chleba. Całość smarujemy na wierzchu masą ziołową i układamy dekoracyjnie plasterki rzodkiewki.