Krem ziemniaczany – czyli zupa z ziemniakiem w roli głównej. Latem u nas czasem jada się lekką kartoflankę … ale czemu zimą nie zrobić gęstej, pożywnej i mocno czosnkowej wersji kremowej ?
Krem ziemniaczany jest prosty w przygotowaniu. Zyskuje ciekawą odmianę dzięki dodatkowi czosnku i Smakowitej Pajdy. A skoro o niej mowa to … Smakowita Pajda zaskoczyła mnie nie tylko smakiem, czy tym że jest. Jestem zaskoczona na ile sposobów można ją w kuchni wykorzystać – poza tradycyjną pajdą domowego chleba ze smalcem i kiszonymi ogórkami 😉
Składniki:
- 75 dag ziemniaków
- 1 duża główka czosnku
- 1 cebula
- 1,5 litra wywaru warzywnego ew. wody
- 4-5 łyżek Smakowitej Pajdy z cebulką i jabłkiem
- sól
- pieprz biały
- groszek ptysiowy do podania
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek i cebulę sikamy drobno.
W garnku roztapiamy Smakowitą Pajdę. Na rozgrzanym tłuszczu szklimy cebulkę. Następnie dodajemy ziemniaki i podsmażamy przez 3-4 minuty. Następni dodajemy czosnek i chwilę smażymy – pamiętajmy żeby go nie przypalić. Tak podsmażone warzywa zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości ziemniaków – około 25 minut na średnim ogniu. Po tym czasie miksujemy zupę na gładki krem i doprawiamy solą oraz pieprzem.
My podaliśmy z groszkiem ptysiowym. Ale równie dobrze jako dodatek do tej zupy sprawdzą się grzanki, czy też domowe chipsy z sera.
Był to już ostatni nasz przepis biorący udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. Pozostałe to churros, groszek ptysiowy czy smakowita pizza. teraz tylko pozostaje nam czekać na wyniki – możecie trzymać kciuki jeśli podobały się Wam nasze propozycje 😉
Chętnie bym skosztowała takiej zupy 🙂
Majana – polecam. Szybka w przygotowaniu, pożywna i z czosnkiem , który uwielbiamy z rodziną 😉