Groszek ptysiowy… postanowiliśmy jakiś czas temu sprawdzić, czy damy radę zrobić domowe groszki, ptysie czy eklerki. Wiadomo – zaczęliśmy od tego co najmniejsze – czyli domowego groszku ptysiowego 😉
Groszek ptysiowy – czyli ciasto parzone. Stwierdziłam, że skoro przy produkcji churros dajemy radę to czemu nie podniesiemy sobie poprzeczki wyżej 😉 Okazało się, że nie taki diabeł straszny 😉 Znaleźliśmy metodą prób i błędów idealny dla nas przepis i … coraz bardziej się rozkręcamy 😉 Oczywiście młodych wciągnęło wyciskanie ciasta na blachę 😉 A jak takie ciasto przygotować ?
Składniki:
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. wody
- 50 g Smakowitej Pajdy z cebulką i jabłkiem
- szczypta soli
- 4 całe jajka – średnie lub 3 duże
W garnku podgrzewamy ( na małym ogniu ) wodę z dodatkiem soli i Smakowitej Pajdy. Kiedy tłuszcz się rozpuści, a woda zagotuje przystępujemy do dalszego etapu. Pozostawiając garnek na gazie delikatnie dodajemy przesianą mąkę i energicznie mieszamy ciasto – tutaj najlepiej sprawdza się naszym zdaniem drewniana łyżka 🙂 Mieszamy i „parzymy” ciasto przez około 3 minut – sprawdźmy dokładnie czy masa jest jednolita i nie ma nigdzie surowej mąki. Odstawiamy garnek z ciastem na kilka minut – ma lekko ostygnąć. Do jeszcze ciepłego ciasta wbijamy pojedynczo jaja i mieszamy dalej – można pozostać przy łyżce, a można też wykorzystać do tego celu mikser.
Gotowe ciasto należy przełożyć do rękawa cukierniczego lub tak jak w naszym wypadku do maszynki ( choć sprawne ręce i za pomocą łyżek uformowały by groszki ) i wyciskać na papier do pieczenia.
Tak przygotowane groszki pieczemy przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni.
Przepis na groszek ptysiowy to kolejny przepis biorący udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. A to wszystko z jednego powodu … Smakowita Pajda zaskoczyła mnie możliwościami jej wykorzystania. Obiecuję, że to nie ostatni przepis z jej wykorzystaniem.
Ciekawy pomysł na wykorzystanie Smakowitej Pajdy.
Dziękuję za udział w konkursie 🙂
Witam 🙂 , Ze smalczyku wychodzi pyszne ciasto ptysiowe. Przygotowuje się na nim doskonale ptysie 🙂 . Również zgłosiłam swój przepis na konkurs na ciasto ptysiowe kilka dni temu- robiłam na smalczyku z ogrodowymi ziołami. Pozdrawiam 🙂