Pizza dzisiejsza – a właściwie wczorajsza 😉 Oto jak świętowaliśmy Międzynarodowy Dzień Pizzy w 2014 roku 🙂 I kolejna nasza wariacja na temat ciasta na pizzę 😉
Pizza to ostatnio ulubione danie Konesera… Powoli wypiera kluseczki. niestety – Pulpecja o kluseczkach zapomnieć nie chce więc i pizza często na naszym stole nie gości. Ale skoro Jej święto to … jak mogłam nie zrealizować kolejnego zamówienia Konesera ? Przy okazji też zrealizowałam kolejny pomysł i stworzyłam przepis, który bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie wszak swoim smakiem i przypadła nam do gustu – doskonale nadaje się do naszych kulinarnych eksperymentów 😉
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 30 g drożdży świeżych
- 200 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżki Smakowitej Pajdy z cebulką i jabłkiem
- dodatkowo – ser żółty, ser gouda z wasabi, przecier pomidorowy, polędwica i pomidorki koktajlowe.
W ciepłej wodzie z dodatkiem cukru rozpuszczamy drożdże. Kiedy one zaczynają sobie spokojnie pracować roztapiamy Smakowitą Pajdę. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy sól i roztopioną Smakowitą. Wlewamy pracujące drożdże i zagniatamy energicznie ciasto. Kiedy składniki się połączą, a ciasto nie będzie się już kleiło do rąk przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.
W tym czasie możemy nagrzać piekarnik do 220 stopni oraz przygotować sobie dodatki do pizzy. U nas tym razem nie szaleliśmy – Młodzi wybrali to na co mieli ochotę. Bez namawiania, bez wciskania …
Kiedy ciasto wyrośnie tworzymy z niego pizzę – możecie postarać się rozwałkować jeden duży placek a możecie również tak jak my – zrobić mini porcje. Dzięki temu każdy miał swój placek i nałożył taką ilość dodatków na jaką miał ochotę.
Tak przygotowane pizze piekliśmy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.
Jednak domowa pizza to jest to 😉 A ile radości przy jej tworzeniu 😉
Własnoręcznie zrobiona pizza zawsze ma wyjątkowy smak, świetny przepis.
Święto pizzy pysznie uczczone 🙂