Ciasto francuskie jak już nie raz pisałam w lodówce mej musi być 😉 to taki zapas na czarną godzinę 😉
Ciasto francuskie w dzisiejszym wpisie zostało wykorzystane do domowych ciastek z jabłkiem 😉 To mój sposób na drugie śniadanie do pracy 😉 Gdy jestem chora ( a tak było przez ostatnie kilka dni… a może kilkanaście ? ) to chodzi za mną coś słodkiego. A słodkie co nie co na szybko to paczka gotowego ciasta francuskiego. Do tego jabłka, bakalie, odrobina sezamu i …mamy pyszne ciastko 😉
Składniki:
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 1 duże jabłko
- 3 łyżki płatków migdałów
- 3 łyżki żurawiny
- 3 łyżki owoców kandyzowanych
- 1 żółtko
- 2 łyżki sezamu
Na tak przygotowane ciasto nakładamy po 3-4 łyżki farszu. I zaplatamy paseczki – mniej więcej w warkoczyk. O co chodzi ? Instrukcja na zdjęciu poniżej 😉
Gotowe ciasteczka smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200- 220 stopni i po 20 minutach mamy gotowe ciastka.
Doskonałe do kawy w pracy 🙂