Woda pomarańczowa dzisiejsza to nasza odpowiedź na gotowe smakowe wody w sklepach. Chcemy pokazać, iż samemu można zrobić równie smaczny napój. I na pewno zdrowszy.
Woda pomarańczowa może też wystąpić pod postacią cytrynowej, czy też innej owocowej. Nad sklepową między innymi tą zaletę, iż słodyczy nadają jej owoce oraz miód. Nie ma tutaj żadnego sztucznego syropu. Nie ma tez aromatów. To tylko kilka składników. A w przygotowanie takiej wody można też zaangażować dzieci – będą chętnie piły to co same zrobiły.
Składniki:
- 2 pomarańcze
- mała garść liści mięty
- 1 1/2 litra wody
- 2-3 łyżki miodu
Do przygotowania naszej wody pomarańczowej wykorzystaliśmy wodę z kranu – nie kupowaliśmy mineralnej. źródlanej czy też jeszcze innej. Na początek potrzebujemy około 500 ml gorącej wody. Resztą wody schładzamy – ew. jeśli na dworze wysokie temperatury panują możecie część wody zastąpić kostkami lody.
Pomarańcze masujemy i dokładnie myjemy. Następnie kroimy w cząstki i wkładamy do dzbanka. Liście mięty myjemy i delikatnie rozbijamy tępą stroną noża. Umieszczamy je również w dzbanku i dolewamy 500 ml gorącej woy. Całość odstawiamy na 10 -15 minut. PO tym czasie następuje ulubiona czynność moich dzieci – bierzemy drewnianą pałkę ( taką jak do ucierania ciast ) i rozbijamy nasze pomarańcze i mięte w wodzie. Teraz przyszedł czas na dodanie miodu i uzupełnienie dzbanka wodą, lub wodą z dodatkiem kostek lodu.
My naszą pomarańczową wodę zostawiamy w lodówce jeszcze na jakieś pół godziny. Po tym czasie jest ona gotowa do podania. Lekko słodka, kwaśna i … na pewno zdrowsza od sklepowych.