BAKŁAŻAN I PASTA

Bakłażan, a raczej pasta z bakłażana na blogu jeszcze nie gościły. W ubiegłym roku o tej porze roku na naszym stole królowały m.in. roladki z bakłażana . Dziś zapraszamy zaś na bakłażana w postaci pasty.

Bakłażan plus sezam – połączenie idealne. Lekka i ciekawa pasta do pieczywa – może skusicie się i podacie taką pastę i chleb z grilla ? A może sami robicie takie smarowidłą i podzielicie się przepisami ? Na ten moment zapraszamy jednak po przepis na naszą pastę z bakłażana.

Składniki:

  • 1 mały bakłażan
  • 3 łyżki sezamu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki ciepłej wody

 

Bakłażana musimy na początku ugotować na parze. Możemy to zrobić na dwa sposoby. W pierwszym obieramy surowego bakłażana ze skórki, kroimy w paski i gotujemy na parze. Druga metoda polega na pokrojeniu bakłażana na osiem części i obgotowaniu na parze takich cząstek. Dopiero wtedy delikatnie oddzielamy ugotowany miąższ od skórki. Wybierzcie metodą dla Was wygodniejszą.

Ugotowanego i ostudzonego bakłażana musimy doprowadzić do postaci pasty. Niby nic trudnego – wystarczy go zblendować. Ale jak wiemy sam bakłażan jest dość mdły w smaku więc … trzeba go z czymś zblendować. Ja proponuję Wam dodać do niego czosnek ( 2-3 ząbki starte na tarce ) oraz coś co doda fajnej nuty – prażone ziarna sezamu.

Jak uprażyć ziarna sezamu ? Rozgrzewamy patelnie i wysypujemy na nią ziarna ( my dodajemy jeszcze szczyptę soli ) Potrząsamy co jakiś czas patelnią i pilnujemy żeby ziarna nam się nie spaliły. Po kilku minutach zobaczycie, iż ziarna delikatnie zmieniają kolor i dodatkowo zaczyna się wydzielać przyjemny, sezamowy aromat.

Tak uprażone ziarna dodajemy z czosnkiem do bakłażana  i miksujemy ( po raz kolejny doceniliśmy naszego nowego pomocnika ) . Jeśli Waszym zdaniem pasta wychodzi zbyt sucha dodajcie do niej 2-3 łyżki ciepłej wodyy. Jeśli tak jak my prażyliście sezam z solą to nie ma potrzeby dodawania już soli do pasty.

pasta z bakłażana bakłażan smarowidło

Gotowa pasta z bakłażana

Warzywa psiankowate 2014

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

UWAGA - Nasz blog to niezły żarłoczek. Pomóż go nam nakarmić. Będzie miał pełny brzuszek jeśli zostawisz komentarz, udostępnisz wpis w Google+ albo po prostu klikniesz lubię to :) Cokolwiek zrobisz - dziękujemy :) 

Możesz zostawić komentarz, lub trackback from your own site.

3 komentarze to “BAKŁAŻAN I PASTA”

  1. mopswkuchni pisze:

    Ja bardzo lubię pastę z bakłażana – polecam Ci baba ghanoush, jest bardzo podobna. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 🙂

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice