Fasolka szparagowa – najczęściej podawana ugotowana w wodzie, polana masełkiem lub podsmażoną na masełku tartą bułką. Dziś jednak pokażę Wam jej inną wersję.
Fasolka szparagowa na kształt fasolki po bretońsku. Sycące, prawie jednogarnkowe danie. Może być w wersji mięsnej, ale równie dobrze można pominąć dodatek kiełbasy. To wszystko zależy od Waszych preferencji smakowych.
Składniki:
- 250 ml podgotowanej fasolki szparagowej
- 150 g kiełbasy
- 1 duża cebula
- 4 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oliwy ( do smażenia )
- przyprawy: sól, pieprz biały, zioła prowansalskie
Fasolkę szparagową możecie ugotować specjalnie do przygotowania tej potrawy albo wykorzystać ugotowaną wcześniej. Dobra będzie zarówno odmiana żółta jak i zielona – zwróćcie tylko uwagę, aby nie miała łyka.
Podgotowaną fasolkę kroimy w mniejsze kawałki – max. 5 cm długości. Kiełbasę kroimy w półplasterki. Należy posiekać drobno cebulę oraz czosnek. Pomidory należy sparzyć i obrać ze skóry. Pokroić na mniejsze cząstki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę dodajemy cebulę. Kiedy już się zeszkli podsmażamy kiełbasę. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek i pilnujemy aby się nie spalił. Po 3-4 minutach dodajemy cząstki pomidorów i pokrojoną fasolkę. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Dusimy całość pod przykryciem do momentu gdy pomidory się rozpadną.
Podajemy ciepłe najlepiej w towarzystwie kromki domowego chleba.