FASOLKA SZPARAGOWA I POMIDORY

Fasolka szparagowa – najczęściej podawana ugotowana w wodzie, polana masełkiem lub podsmażoną na masełku tartą bułką. Dziś jednak pokażę Wam jej inną wersję.

Fasolka szparagowa na kształt fasolki po bretońsku. Sycące, prawie jednogarnkowe danie. Może być w wersji mięsnej, ale równie dobrze można pominąć dodatek kiełbasy. To wszystko zależy od Waszych preferencji smakowych.

Składniki:

  • 250 ml podgotowanej fasolki szparagowej
  • 150 g kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 4 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy ( do smażenia )
  • przyprawy: sól, pieprz biały, zioła prowansalskie

Fasolkę szparagową możecie ugotować specjalnie do przygotowania tej potrawy albo wykorzystać ugotowaną wcześniej. Dobra będzie zarówno odmiana żółta jak i zielona – zwróćcie tylko uwagę, aby nie miała łyka. 

Podgotowaną fasolkę kroimy w mniejsze kawałki – max. 5 cm długości. Kiełbasę kroimy w półplasterki. Należy posiekać drobno cebulę oraz czosnek. Pomidory należy sparzyć i obrać ze skóry. Pokroić na mniejsze cząstki. 

Na patelni rozgrzewamy oliwę dodajemy cebulę. Kiedy już się zeszkli podsmażamy kiełbasę. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek i pilnujemy aby się nie spalił. Po 3-4 minutach dodajemy cząstki pomidorów i pokrojoną fasolkę. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Dusimy całość pod przykryciem do momentu gdy pomidory się rozpadną.

Podajemy ciepłe najlepiej w towarzystwie kromki domowego chleba.  

fasolka szparagowa fasolka po bretońsku fasolka z pomidorami kiełbasą

Gotowa fasolka szparagowa z pomidorami

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

UWAGA - Nasz blog to niezły żarłoczek. Pomóż go nam nakarmić. Będzie miał pełny brzuszek jeśli zostawisz komentarz, udostępnisz wpis w Google+ albo po prostu klikniesz lubię to :) Cokolwiek zrobisz - dziękujemy :) 

Możesz zostawić komentarz, lub trackback from your own site.

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice