Chleb z maszyny przez jakiś czas na blogu się nie pojawiał. Po prostu jedliśmy prawie cały czas z jednego przepisu. Nastał jednak czas na zmiany.
Chleb z maszyny dzisiejszy nie jest skomplikowany ( jak większość tego typu wypieków ). Ponadto nie ma nietypowych składników – w przeciwieństwie do chleba z pesto. Jeśli nie pamiętacie tej wersji to znajdziecie ją tutaj.
Składniki ( na bochenek 900 g ) :
- 330 ml mleka
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 480 g mąki pszennej chlebowej
- 30 g ulubionych ziaren
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
Wszystkie składniki umieszczamy w podanej kolejności ( zaczynając od mleka ) w urządzeniu do wypieku chleba. Pamiętajmy aby zarówno mleko jak i masło były w temperaturze pokojowej. Choć wiele przepisów dopuszcza zamienne stosowanie masła z margaryną my zawsze wybieramy masło. Dodatkowo używane przez nas mleko jest tłuste.
Chleb pieczemy z użyciem programu BASIC ( zwykły ) – u mnie trwa on 3 godziny.
Jak zawsze przy okazji wypieku chleba z maszyny pamiętajmy, aby gotowy bochenek wyjąć z maszyny jak najszybciej. Wiele urządzeń w instrukcji ma napisane, że można pieczywo zostawić jeszcze przez jakiś czas – nasze też. Jednak zauważyliśmy, że jeśli skorzystamy z tej opcji to pieczywo jest już inne – z reguły bardziej spieczone i wysuszone.
wygląda pysznie:)