Leniwe – zwane też pierogami leniwymi – goszczą u nas często. Z reguły w wersji tradycyjnej, ale czasem też pozwalamy sobie na odrobinę eksperymentów. I tak oto powstał nasz dzisiejszy smak.
Leniwe dzisiejsze zostały wzbogacone limonką – a dokładniej jej otartą skórką. To był strzał w 10. Zapraszam więc na ekspresowe danie obiadowe 😉 W sam raz na nadchodzące wakacje i urlopowe wyjazdy 😉
Składniki:
- 1/2 kg sera
- 1 jajko
- 1/2 szkl. mąki
- 1 limonka
Limonkę należy dokładnie umyć oraz sparzyć. Następnie ścieramy z niej delikatnie skórkę ( tylko zieloną warstwę ).
Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy do niego jajko oraz otartą skórkę limonki. Mieszamy masę i dodajemy mąkę. Wyrabiamy w miarę jednolitą masę ( my osobiście lubimy grudki sera w leniwych), która nie będzie się kleiła do rąk.
Następnie odrywamy po kawałku ciasta i rolujemy w wałeczki. Każdy wałek delikatnie spłaszczamy i wycinamy z niego „kluseczki” o szerokości ok. 2 cm.
Gotowe leniwe wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Czekamy aż wypłyną i od tego momentu gotujemy jeszcze przez 3-4 minuty.
Wyjmujemy i podajemy na ulubione sposoby – z masłem i cynamonem, cukrem, a może z sosem waniliowym ?