TRUFLE Z IMBIROWĄ NUTĄ

Trufle zagościły już w naszej kuchni na dobre. Dzisiejsze są próbą przed nadchodzącym Dniem Taty – wszak nic tak nie cieszy jak własnoręcznie zrobiony prezent ( no ew. z małą pomocą mamy ).

Trufle dzisiejsze dodatkowo są zainspirowane nowym smakiem herbat Teekanne – bardzo nam spodobało się połączenie imbiru oraz cytryny. Oczywiście jak wszelkie tego typu smakołyki nie są zbyt trudne w wykonaniu.

Składniki:

  • 75 g czekolady mlecznej
  • 45 ml śmietanki 30 %
  • 30 ml naparu z herbaty Ginger&Lemon
  • 50 g herbatników

 Do zrobienia trufli potrzebna będzie nam miska do kąpieli wodnej – można kupić specjalną w sklepie albo posłużyć się dowolną miską metalową albo szklaną – która będzie szersza od garnka i której dno nie będzie dotykało lustra wody w garnku. 

Do takiej miski wlewamy herbaciany napar oraz wrzucamy pokruszoną czekoladę. Na małym ogniu czekamy aż nam się czekolada rozpuści. Dodajemy wtedy śmietankę i mieszamy wszystkie składniki razem podgrzewając delikatnie. 

Do tak przygotowanej masy dodajemy pokruszone lub zmiksowane herbatniki. Masa musi teraz trochę ostygnąć, a następnie spędzić 3-4 godziny w lodówce.

Po tym czasie formujemy z niej małe kuleczki – wielkości winogron ( to rewelacyjne zajęcie dla dzieci )

I mamy już gotowe trufle. Pamiętajcie tylko aby przechowywać je w lodówce i wyjąć dopiero przed konsumpcją lub wręczeniem tacie 😉 

trufle czekoladowe imbir cytryna

Trufle z nutą imbiru

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

UWAGA - Nasz blog to niezły żarłoczek. Pomóż go nam nakarmić. Będzie miał pełny brzuszek jeśli zostawisz komentarz, udostępnisz wpis w Google+ albo po prostu klikniesz lubię to :) Cokolwiek zrobisz - dziękujemy :) 

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice