Trufle zagościły już w naszej kuchni na dobre. Dzisiejsze są próbą przed nadchodzącym Dniem Taty – wszak nic tak nie cieszy jak własnoręcznie zrobiony prezent ( no ew. z małą pomocą mamy ).
Trufle dzisiejsze dodatkowo są zainspirowane nowym smakiem herbat Teekanne – bardzo nam spodobało się połączenie imbiru oraz cytryny. Oczywiście jak wszelkie tego typu smakołyki nie są zbyt trudne w wykonaniu.
Składniki:
- 75 g czekolady mlecznej
- 45 ml śmietanki 30 %
- 30 ml naparu z herbaty Ginger&Lemon
- 50 g herbatników
Do zrobienia trufli potrzebna będzie nam miska do kąpieli wodnej – można kupić specjalną w sklepie albo posłużyć się dowolną miską metalową albo szklaną – która będzie szersza od garnka i której dno nie będzie dotykało lustra wody w garnku.
Do takiej miski wlewamy herbaciany napar oraz wrzucamy pokruszoną czekoladę. Na małym ogniu czekamy aż nam się czekolada rozpuści. Dodajemy wtedy śmietankę i mieszamy wszystkie składniki razem podgrzewając delikatnie.
Do tak przygotowanej masy dodajemy pokruszone lub zmiksowane herbatniki. Masa musi teraz trochę ostygnąć, a następnie spędzić 3-4 godziny w lodówce.
Po tym czasie formujemy z niej małe kuleczki – wielkości winogron ( to rewelacyjne zajęcie dla dzieci )
I mamy już gotowe trufle. Pamiętajcie tylko aby przechowywać je w lodówce i wyjąć dopiero przed konsumpcją lub wręczeniem tacie 😉